Innehållsförteckning
Vad gör en diabetessköterska?
Som diabetessjuksköterska arbetar du med avancerade bedömningar, vårdplanering, stöd till egenvård och uppföljning av patienter samt förskrivning av förbrukningsartiklar inom diabetesvård. I arbetet ingår även att leda och samordna vården samt hälsofrämjande insatser för patienter med diabetes.
Vad krävs för att bli diabetessköterska?
Specialistsjuksköterskeprogrammet är en akademisk yrkesutbildning på avancerad nivå för legitimerade sjuksköterskor.
- Om programmet. Som specialistsjuksköterska med inriktning diabetesvård tar du dig an en växande folksjukdom där varje fall kräver individuell behandling.
- Examen.
- Alla inriktningar inom programmet.
Vilka kontroller görs för att kontrollera typ 2 diabetes?
Besök hos sjuksköterska eller läkare bör också erbjudas, för kartläggning av riskfaktorer för diabetes, hjärt- och kärlsjukdom och rökning samt kontroll av vikt och/eller midjeomfång, HbA1c, lipidstatus och blodtryck. Patienten bör därefter erbjudas besök om ett år, och därefter uppföljande kontroller vartannat år.
Vad finns det för samband mellan Diabetessjukdom och kärlsjukdom?
Hos personer med diabetes finns en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom såsom hjärtinfarkt och stroke. Båda typerna av diabetes kan leda till följdsjukdomar i kroppens små blodkärl. Högt blodsocker innebär även ökad risk för åderförfettning i de stora kärlen, något som kan leda till hjärtinfarkt eller stroke.
Vad är Senkomplikation?
Tack vare den moderna vården och behandlingen har förekomsten av diabetiska organförändringar och senkomplikationer (följdsjukdomar) minskat vid typ 1-diabetes. Typ 2-diabetes ger få symtom och kan därför finnas latent i kroppen flera år innan diagnosen ställs.
Vad är behandling av typ 1-diabetes?
Behandling av typ 1-diabetes. Förstora bilden. Det är sällan några problem att ta sina insulininjektioner själv. Behandlingen vid typ 1-diabetes består av att kontrollera blodsockervärdet och att ta insulin.
Varför kallas diabetes för sockersjuka?
Diabetes är ett samlingsnamn för flera sjukdomar som alla ger för mycket socker i blodet hos den som fått sjukdomen. Tidigare kallades diabetes för sockersjuka eftersom blodsockernivån är förhöjd. Orsaken till att blodsockernivån är för hög skiljer sig åt mellan de olika sjukdomarna: Vid typ 1-diabetes har kroppen slutat bilda insulin.
Hur behandlas typ 1-diabetes?
Behandlingen vid typ 1-diabetes består av att kontrollera blodsockervärdet och att ta insulin. Blodsockervärdet är det mått som anger hur mycket socker du har i blodet, och med insulin kan cellerna ta upp sockret som finns i blodet. Du kommer att få stöd, råd och uppmuntran från ett diabetesteam.
Vad är typ 2-diabetes?
Vid typ 2-diabetes räcker insulinet i kroppen inte till. Cellerna är också mindre känsliga för det insulin som finns. Det gör att cellerna får svårare att ta upp det socker som finns i blodet och blodsockervärdet höjs. Läs mer om typ 2-diabetes och vad det beror på här. Regelbunden kontakt med vårdpersonalen.