Rekommendationer

Vad gor man med det radioaktiva avfallet?

Vad gör man med det radioaktiva avfallet?

Mycket lågaktivt avfall kan deponeras i markförvar vid de kärntekniska anläggningarna. Kortlivat låg- och medelaktivt avfall från driften av kärnkraftverken och andra kärntekniska anläggningar skickas i behållare till slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR) i Forsmark.

Hur uppstår radioaktiv strålning i kärnbränslet?

Det sker genom att avfallet får kylas på respektive kärnkraftverk under 5 år. Sedan flyttas det till CLAB där det förvaras 35-40 år innan värmen avtagit tillräckligt. Det använda kärnbränslet ska sedan slutförvaras i 100 000 år.

Hur påverkar radioaktivt avfall miljön?

Om radioaktiva ämnen faller ner över åker- och betesmark förorenar de marken och grödorna. Det kan orsaka stora skador. Därför är det viktigt att du som är lantbrukare är förberedd, så att du kan agera snabbt under en samhällsstörning med radioaktiva ämnen.

Var slutförvaras kärnavfall?

Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) bedriver sedan mitten av 1980-talet ett slutförvar för låg- och medelaktivt radioaktivt avfall i en bergförlagd anläggning (SFR) i Forsmark.

Vad är kärnkraftsavfall?

Vid användningen av kärnenergi och tillverkningen av kärnvapen uppstår stora mängder radioaktivt avfall, som på grund av sitt ursprung kallas för kärnavfall.

Hur uppstår kärnavfall?

Radioaktivt avfall uppstår inom verksamheter där radioaktiva ämnen används. Den största mängden uppstår i svenska kärnkraftverk. En del av det radioaktiva avfallet kommer från andra verksamheter med strålning, exempelvis sjukvård, forskning och industrier.

Vilken påverkan har kärnkraften på miljön?

Kärnkraftens miljöpåverkan Kärnkraftverk släpper också ut små mängder radioaktiva ämnen till luften samt påverkar havsmiljön när använt kylvatten höjer temperaturen på havsvattnet. Vissa andra kraftverk spiller också värme i vattendrag men i mycket mindre omfattning.

Share this post