Rekommendationer

Vad hander efter man blivit domd?

Vad händer efter man blivit dömd?

För att ett åtal ska kunna väckas måste bevisningen vara tillräckligt stark. Åklagaren ska på objektiv grund kunna förvänta sig en fällande dom. Det kan hända att åtal inte väcks, trots att ett brott har begåtts, för att åklagaren bedömer att det inte finns tillräckligt med bevis för att få en fällande dom.

Hur länge får man vänta på dom?

Enligt Europakonventionens praxis är tumregeln att ett ärende aldrig ska ligga mer än ett år i en instans. Endast i undantagsfall ska hela prövningen – från stämningsansökan till dom – ta mer än två år. I början på oktober uppgick andelen mål i de svenska tingsrätterna som var ett år eller äldre till 14 procent.

Vad händer närmast efter att den målsägande har förhörts?

Om det finns en målsägande (brottsoffer) får han eller hon berätta vad som har hänt och svara på frågor. Även den misstänktas försvarare och domstolen får möjlighet att ställa frågor till målsäganden. Därefter förhörs den misstänkta personen av åklagare, försvarare och domstol.

Kan man se vad folk är dömda för?

Om du vill veta om en person har begått något brott kan du kontakta domstolen och fråga, och även begära ut domen. På Sveriges domstolars hemsida (länk här) finns information om vad som gäller angående domar och beslut.

Hur lång tid mellan åtal och dom?

Från att en person häktats ska åklagaren normalt sett väcka åtal inom 14 dagar, men tiden kan förlängas efter beslut av domstolen. Hur lång tid själva förundersökningen tar beror till stor del på vilken typ av brott det rör sig om.

När får man strafföreläggande?

En förutsättning för ett strafföreläggande är att den som misstänks för brottet har erkänt det, antingen omedelbart eller inom en viss angiven tidsperiod. Strafföreläggande är möjligt för brott där påföljden är begränsat till böter och/eller villkorlig dom.

Hur kan man se om någon är dömd?

Vad betyder biträda åtalet?

Vad betyder det att man biträder åtalet? Det betyder att målsäganden ställer sig bakom åtalet, dvs. åklagarens begäran om att den tilltalade ska dömas för brott.

Share this post