Innehållsförteckning
Vad händer i kroppen vid hjärt- och kärlsjukdomar?
Det är kranskärlen som försörjer hjärtmuskeln med blod. Kranskärlen ligger i fåror på hjärtats utsida och fylls med blod när hjärtmuskeln vilar mellan hjärtslagen. Förträngningen i kranskärlen orsakas av att kolesterol, blodkroppar och bindväv under många år har lagrats in i kärlväggen.
Hur kan du som individ förebygga att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Hög kolesterolhalt i blodet och övervikt (speciellt bukfetma) är riskmarkörer som kan leda till bland annat hjärt-kärlsjukdom. Bra matvanor och rörelse i vardagen motverkar både övervikt och högt kolesterol.
Varför uppstår hjärt- och kärlsjukdomar?
De viktigaste beteendemässiga riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdomar och stroke är ohälsosam kost, fysisk inaktivitet, rökning och skadligt bruk av alkohol.
Vad händer vid en hjärninfarkt?
Stroke är samlingsnamnet på det tillstånd med plötsliga symtom som uppstår när en del av hjärnans nervvävnad påverkas av hämmad syretillförsel i det beröra området. Syrebristen kan uppkomma till följd av en blodpropp i något blodkärl, en så kallad hjärninfarkt eller ischemisk stroke.
Vad ligger bakom den minskade dödligheten i hjärt och kärlsjukdomar?
Forskare och läkare förklarar den positiva utvecklingen under de senaste 15 åren med dels en hälsosammare livsstil, exempelvis är det allt färre som röker och läkemedel som har möjliggjort en bättre kontroll av blodfettsnivåerna har introducerats. Under samma period har även dödligheten i stroke minskat med 42 procent.
Vad innebär hjärt och kärlsjukdomar?
Hjärt- och kärlsjukdomar eller kardiovaskulära sjukdomar är ett samlingsbegrepp som rör sådana sjukdomar som drabbar cirkulationsorganen hjärtat eller blodkärl. Exempel på sådana sjukdomar är hjärtinfarkt och stroke som kan orsakas av ateroskleros (åderförkalkning) och tromboembolism (blodproppar).