Rekommendationer

Vad hander om en larare bryter tystnadsplikten?

Vad händer om en lärare bryter tystnadsplikten?

Om din lärare bryter mot tystnadsplikten kan han eller hon dömas enligt 20 kap. 3 §§ brottsbalken för brott mot tystnadsplikt. Du skriver dock att detta hände 4-5 år sedan och därmed är brotten preskriberade. Det betyder att de är förfallna och att några rättsliga följder inte kommer att inträffa.

Vad innebär det att du som pedagog har tystnadsplikt?

Han/hon har samma tystnadsplikt som pedagogen och får inte berätta vad som sagt till någon utomstående som inte har tystnadsplikt. Även en pedagogisk rådgivare har tystnadsplikt. Du kan, om det behövs, till och med namngivet diskutera enskilda barn/elever och föräldrar med denne.

Varför finns sekretesslagen?

Sekretessen innebär att man inte får berätta något om en patient för någon annan än den som deltar i just denna patients vård. Man får alltså inte diskutera en patients uppgifter med en kollega som inte deltar i patientens vård eller behandling, även om han eller hon i sin tur också har tystnadsplikt.

När får lärare bryta tystnadsplikt?

Lämnas en uppgift från förskolan till fritidshemmet så försvagas alltså sekretessen. Från sekretessen får man göra olika slags undantag. De viktigaste är: 1) Om berörda eller närstående inte bedöms lida men av att uppgifter om personliga förhållanden lämnas ut får de lämnas ut.

Har skolsköterskan tystnadsplikt?

Du har rätt att träffa någon som jobbar på elevhälsan utan att dina lärare, föräldrar eller andra vårdnadshavare får veta det. De som jobbar där berättar inte för andra personer vad ni pratar om. De har så kallad tystnadsplikt.

Har förskolepersonal tystnadsplikt?

För enskilda förskolor och skolbarnsomsorg finns regler om tystnadsplikt i skollagen. Förskolans personal har den andra graden av sekretess, så kallad stark sekretess, när det gäller enskildas personliga förhållanden. Enligt grundlagen ska det finnas öppenhet och insyn i den offentliga verksamheten i Sverige.

Vad innebär tystnadsplikt i förskola skola och fritidshem?

Begreppet sekretess innebär i lagens mening förbud att röja en uppgift, vare sig det sker munt- ligen, genom utlämnande av en allmän handling eller det sker på något annat sätt (3 kap. 1§ OLS). Uppgiften får inte heller utnyttjas utanför den verksamhet i vilken det råder sekretess för uppgiften.

Vad har lärare för tystnadsplikt?

För skolan gäller olika sekretess för olika typer av personal. Skolhälsovården och den särskilda elevvården har stark sekretess (se faktaruta). Lärares vanliga undervisning omfattas däremot inte av sekretess. Men en lärare kan bli indragen i sekretessärenden med svagare sekretess inom den övriga elevvården.

Har elevhälsan tystnadsplikt?

Elevhälsans medicinska insats är en egen och självständig verksamhetsgren gentemot skolan i övrigt. Detta förhållande gäller vid såväl en skolmyndighet som vid en fristående skola. Det betyder att utgångspunkten är sekretess och tystnadsplikt mellan dessa båda verksamhetsgrenar.

Share this post