Innehållsförteckning
Vad händer om man slutar ta insulin?
Att sluta med insulin om man har typ 1-diabetes (det vill säga insulinbehandlad diabetes) är mycket farligt. Blodsockret stiger snabbt, syror bildas i kroppen, stora mängder socker följer med urinen och kraftig dehydrering (vätskebrist) inträder.
Kan man sluta med insulin?
Svaret är i princip nej. Det pågår forskning/behandling med transplantation av insulinproducerande celler och även försök med att försöka stoppa den autoimmuna process som gör att de insulinproducerande cellerna slutar producera insulin. Men sjukdomen kan i dagsläget inte botas.
Vad händer om en person som inte har diabetes tar insulin?
Cellerna i bukspottkörteln förstörs Vid typ 1-diabetes har kroppens eget immunförsvar angripit cellerna i bukspottkörteln och förstört dem så att de inte längre kan tillverka insulin. Kroppens celler kan inte ta upp blodsockret utan insulin. Då stannar blodsockret kvar i blodet och blodsockernivån ökar.
Vad händer om en vanlig person tar insulin?
Om man äter eller dricker insulin bryts det ner i magtarmkanalen och kan inte tas upp och ha effekt i kroppen. Man måste därför ge insulin med hjälp av sprutor. Insulin sprutas inte direkt i blodet utan in i underhudsfettet (subkutant). Det tar därför en stund innan det når blodbanan och har effekt på blodsockret.
Kan man ha högt blodsocker utan att ha diabetes?
Faktorer som höjer blodsockret är förutom kolhydratrik mat och dryck, fysisk inaktivitet, akut sjukdom, operationer, infektioner med feber, stress, vissa läkemedel exempelvis kortison. Har man inte diabetes varierar blodsockret mellan 4-8 mmol/L.
Vad är farligast högt eller lågt blodsocker?
Sjunker blodsockret mycket lågt förlorar personen med diabetes medvetandet och hamnar i ett så kallat insulinkoma. Detta är ett farligt tillstånd eftersom hjärnan kan ta skada av alltför låga blodsockervärden. En kraftigt omtöcknad eller medvetslös person med diabetes ska snabbt föras till sjukhus.
Vilka funktioner har insulin i kroppen?
Hormonet har många funktioner i kroppen och de allra viktigaste funktionerna är som följer: 1 Insulin reglerar vår omsättning av socker (glukos) och andra kolhydrater 2 Insulin påverkar vår omsättning av fett 3 Insulin påverkar vår omsättning av protein
Varför tar man för mycket insulin?
Om man tar för mycket insulin så får man hypoglykemi (hypoglycemi), som innebär att blodsockret blir för lågt. Detta kan vara allt ifrån lite obehagligt till livshotande, beroende på hur stor överdoseringen är. Insulin måste hanteras med största försiktighet eftersom en överdos kan leda till medvetslöshet och i värsta fall död.
Vad är behandling av typ 1-diabetes?
Behandling av typ 1-diabetes. Förstora bilden. Det är sällan några problem att ta sina insulininjektioner själv. Behandlingen vid typ 1-diabetes består av att kontrollera blodsockervärdet och att ta insulin.
Varför kallas diabetes för sockersjuka?
Diabetes är ett samlingsnamn för flera sjukdomar som alla ger för mycket socker i blodet hos den som fått sjukdomen. Tidigare kallades diabetes för sockersjuka eftersom blodsockernivån är förhöjd. Orsaken till att blodsockernivån är för hög skiljer sig åt mellan de olika sjukdomarna: Vid typ 1-diabetes har kroppen slutat bilda insulin.