Innehållsförteckning
Vad heter gymnasiet?
Gymnasieskolan är en treårig utbildning och gymnasiesärskolan är fyraårig. Syftet med gymnasiet är att förbereda eleverna inför ett yrke eller inför fortsatta studier. Gymnasiet består av 18 nationella program: Tolv yrkesprogram och sex högskoleförberedande program.
Vilka skolformer finns i Sverige?
Barn i Sverige passerar under sin skoltid många olika skolformer: förskola, förskoleklass, grundskola och gymnasieskola. Mellan varje skolform sker en övergång från en skolgång till en annan.
Vad är ett riksintag?
Fristående skolor (ofta kallas de i folkmun för Friskolor) Till friskolor är alla elever förstahandssökande, oavsett vilken svensk kommun man är folkbokförd i. Detta kallas för Riksintag.
Hur förkortas gymnasium?
Under antiken var ett gymnasium en offentlig anläggning för ungdomens fysiska fostran samt senare även för dess andliga utbildning. Ordet lever kvar i engelskan och betyder där följaktligen gymnastiksal eller idrottshall, förkortat gym.
Vilka styrdokument styr den svenska grundskolan?
Skolan styrs av olika styrdokument, lagar och regler, till exempel Skollagen, förordningar, läroplanerna och kursplanerna. Dessa är bindande och ska följas. Därutöver omfattas skolans verksamhet även av till exempel arbetsmiljölagen och diskrimineringslagen.
Vad känner du till för olika skolor i Sverige?
Den skolform som är absolut vanligast i Sverige idag är den kommunala skolan, som bedrivs med skattemedel och skolpeng från hela svenska folket. De flesta barn och ungdomar går idag i en kommunal skola då många anser att det känns tryggare, och man vet vad man får i en sådan skolform.
Vilka skolor har riksintag?
Fristående gymnasieskolor har riksintag, vilket innebär att du kan söka skolan oavsett vilken kommun du bor i eller om kommunen du bor i redan har en motsvarande gymnasieutbildning. Det finns även riksgymnasium som riktar sig till elever med funktionshinder.
Hur gamla är gymnasieelever?
Gymnasiet är alltid tre år. De flesta är då 18 eller 19 år gamla.