Innehållsförteckning
Vad innebär att delegera?
Delegering innebär överlåtelse av en medicinsk arbetsuppgift från någon som är formellt och reellt kompetent till någon som saknar formell men har reell kompetens för uppgiften. Den arbetsuppgift som ska delegeras måste vara klart definierad och inte förbehållen någon speciell yrkeskategori.
Hur ska en delegering gå till?
Du som får uppgiften delegerad till dig måste vara reellt kompetent för att utföra den. Det innebär att du har fått lära dig teoretiskt och praktiskt hur uppgiften ska utföras och klarar att utföra uppgiften. Vanligen är det den som delegerar uppgiften som också lär ut hur uppgiften ska utföras.
När får man inte delegera?
Ett delegeringsbeslut ska omprövas när det behövs och ska omedelbart återkallas om beslutet inte längre är förenligt med en god och säker vård. Då den som delegerat en uppgift slutar, gäller inte delegeringen formellt längre.
Kan jag säga nej till att delegera en uppgift?
En vårdgivare kan aldrig kräva att någon ska delegera en medicinsk arbetsuppgift. Det krävs alltid en individuell, professionell bedömning av både behov och lämplighet. Bedömningen gör den som delegerar. Ingen är heller tvungen att ta emot en delegering.
I vilken lag regleras bestämmelser kring delegering för överlämnande av läkemedel?
HSLF-FS 2017:37 innehåller bestämmelser om behörighet att iordningsställa, administrera och överlämna läkemedel. I 9 kap. HLSF-FS 2017:37 finns bestämmelser om delegation. Iordningsställande och administrering eller överlämnande av läkemedel får delegeras inom hälso- och sjukvården med undantag för ambulanssjukvården.
Vilka uppgifter får delegeras till undersköterska?
Inom den kommunala hälso- och sjukvården, hemsjukvården och omsorgen är det fortfarande fullt möjligt att delegera enskilda uppgifter i läkemedelshanteringen (se SOSFS 1992:6, Läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård). Inte bara överlämnandet utan också uttag och iordningställande går att delegera.