Rekommendationer

Vad innebar informationskravet i samband med Forskningsetiken?

Vad innebär informationskravet i samband med Forskningsetiken?

Informationskravet. Forskaren ska ge information om studien och upplysa deltagaren om att hen har rätt att avbryta sin medverkan när som helst – det är frivilligt.

Vilka forskningsetiska principer bör styra forskning?

Forskningsetiska överväganden handlar i hög grad om att hitta en rimlig balans mellan olika legitima intressen. Kunskapsintresset är ett sådant. Integritetsintresset och skydd mot olika former av skada och risk för skada är andra exempel.

Vad är Samtyckeskravet?

Samtyckeskravet innebär enligt Vetenskapsrådet (2002, s 9–10) att deltagarna själva har rätt att bestämma över sin medverkan i en undersökning. Detta innebär att forskaren ska införskaffa undersökningsdeltagarnas samtycke.

Vad är forskningsetiska övervägande?

Vad menas med informerat samtycke?

Samtycket ska vara informerat. Informationen måste göra det tydligt för forskningspersonerna vad det skulle innebära för dem att delta (till exempel om fysiska ingrepp som kan orsaka risker för kroppsskada ska genomföras, om känsliga uppgifter som kan äventyra den personliga integriteten ska behandlas, osv.)

Vilket ansvar har forskningen idag?

Forskaren har alltid ett moraliskt ansvar för sin forskning, men samtidigt finns det en viss kontroll utifrån. Etiska nämnder bedömer forskning på djur och människor och högskolorna hanterar forskningsfusk. Samhällsdebatten har lett till riktlinjer och lagar som styr vad forskare får göra.

Vad är det etiska dilemmat?

Att hamna i en situation som är svår att hantera eftersom inget av de möjliga handlingsalternativen framstår som självklart bättre än de andra kan beskrivas som ett etiskt dilemma. Hur man än gör så blir det fel. I arbetet med att stödja, hjälpa och vårda andra människor uppstår lätt dessa situationer.

Vad betyder forskningsetiska?

Forskningsetik är att ställa frågor om vad som är rätt eller fel inom forskning.

Vad forskningsetik respektive forskaretik innebär?

Forskaretik rör forskarens relation till själva forskningsuppgiften eller forskningsuppdraget. Forskningsetik rör frågor om hur man i forskningen tar hänsyn till och skyddar olika deltagare och försökspersoner som berörs av forskningen.

Vad är informationskravet?

Informationskravet innebär enligt Vetenskapsrådet (2002, s 7) att forskaren har en skyldighet att informera deltagarna i en undersökning om deras roll i undersökningen och på vilka villkor de deltar. Ett av dessa villkor är att deltagande är frivilligt och att de kan avbryta sitt deltagande om de önskar.

Vilka är Vetenskapsrådets 4 etiska huvudkrav?

Det grundläggande individskyddskravet kan konkretiseras i fyra allmänna huvudkrav på forskningen. Dessa krav skall i det följande kallas informations kravet, samtyckeskravet, konfidentialitetskravet och nyttjandekravet.

Vad innebär icke skada principen?

Att inte åsamka skada kan verka som en självklar värderingsprincip. Principen innebär att man inte agerar så att andra skadas eller riskerar att bli skadade. Men principen omfattar även att vi inte ska låta bli att agera om detta är ett sätt att undvika skada.

Vad är Helsingforsdeklarationen?

Helsingforsdeklarationen är en central forskningsetisk riktlinje som antogs av World Medical Association (WMA) 1964. Deklarationen innehåller etiska principer för läkare och andra som medverkar i medicinsk forskning.

Vad är Forskningskravet?

Forskningskravet innebär att forskningen ska bidra med utveckling av kunskaper och förbättring av metoder (Vetenskapsrådet 2002, s. 5). Det finns även individskyddskravet vilket innefattar att ingen individ ska komma till skada, kränkas eller ofrivilligt ge insyn i sina livsförhållanden.

Vad innebär Individskyddskravet?

Individer får inte heller utsättas för psykisk eller fysisk skada, förödmjukelse eller kränkning. Detta krav, som här kallas individskyddskravet, är den självklara utgångspunkten för forskningsetiska överväganden.

Vilka etiska principer?

Den etiska plattformen, är formulerad i prioriteringsutredningen och antagen av riksdagen (Prop. 96/97)….Den innehåller tre etiska principer i hierarkisk ordning;

  • människovärdesprincipen.
  • behovs- och solidaritetsprincipen.
  • kostnadseffektivitetsprincipen.

Vilka är de fyra etiska principerna inom vård och omsorg?

* göra gott * inte skada * vara rättvis * respektera självbestämmande och integritet. Principerna att göra gott och inte skada är emellertid för allmänna för att ha mer än ett begränsat värde vid prioriteringar. Rättvisa kan ha många innebörder.

Share this post