Vad innebär normkritiskt arbetssätt?
Normkritik handlar om att sätta fokus på makt. Det innebär bland annat att få syn på, och ifrågasätta, de normer som påverkar uppfattningar om vad som är ”normalt” och därmed oreflekterat uppfattas som önskvärt.
Hur kan Normkritik användas av pedagoger?
– Säg att du jobbar på en skola där många elever har starka åsikter om något, det kan handla om homofobi till exempel. Om man pratar om vad som skapar de synsätten istället för att prata om de som är utsatta, eller bara säga ”du har fel”, så kan man komma åt det och öka förståelsen.
Vad innebär det att ha ett Normmedvetet förhållningssätt som sjuksköterska?
Ett normmedvetet förhållningssätt handlar om att synliggöra och möjliggöra eller förstärka de normer som är bra och att utmana och ändra de normer som begränsar. Rent allmänt har vi förutfattade meningar kring till exempel utseende, kön, livssituation, kultur och språk.
Vad är praktiska normer?
Normer är oskrivna regler som vi tar för givet. Många normer är praktiska och nödvändiga i vårt samhälle. Till exempel att skaka hand eller att ställa sig i kö i mataffären. Andra normer begränsar människor från inflytande och från att vara sig själva.
Hur kan man arbeta normkritiskt i skolan?
Tips på hur ni kan jobba normkritiskt i skolan Ifrågasätt och utmana befintliga normer. Det kan med fördel göras tillsammans med eleverna genom att exempelvis granska läromedel, reklam eller dagstidningar. Fundera kring vilka privilegier du som pedagog har och hur dessa påverkar dagen i skolan.
Hur kan man arbeta normkritiskt i förskolan?
Jobba med normkritik
- Fundera kring vilka bilder, böcker, läromedel ni använder och vilka barn som inte är representerade.
- Fundera kring vilka privilegier du som pedagog har och hur dessa påverkar dagen på förskolan.
- Det kan kännas svårt att jobba normkritiskt och det kan finnas en rädsla att göra fel.