Innehållsförteckning
Socialkonstruktivism är ett synsätt som baseras på grundtanken att de begrepp som vi använder för att förstå vår omvärld har tagit form och fått sitt innehåll i samspelet mellan människor under en viss epok, i en viss kultur, ett visst språkområde eller inom ett visst område av kultur, religion eller vetenskap.
Vad är konstruktivism perspektiv?
Konstruktivism (pedagogik) – betonar att människor själva skapar och konstruerar kunskap i interaktion med omvärlden. Socialkonstruktivism – ett samhällsvetenskapligt perspektiv på samhället som socialt konstruerat av människor i samspel med varandra.
Vad innebär det att man konstruerar kunskap?
Enligt den konstruktivistiska synen kan inte kunskap förflyttas över från läraren till de lärande, utan den skapas aktivt genom interaktion med andra (jfr figur 1). Konstruktivistisk inlärning innebär också att man plockar ut relevant information och tolkar den med hjälp av redan befintlig kunskap.
När kom konstruktivismen?
Den internationella konstruktivismen Under 1920-talet växte en internationell konstruktivism fram, vilken grundades av El Lisitskij, Theo van Doesburg och Hans Richter vid en kongress i Düsseldorf 1922.
På vilket sätt utmärker sig piagets teori?
Piaget betonade det som sker i individens inre under inlärning. Fokus ligger på interaktionen mellan den enskilda individen och omvärlden, där själva inlärningen får en individuell betydelse. Piaget menade att kunskap inte kan mottas receptivt, utan genom individens egen kraft samt dess egna erfarenheter.
Vilken kritik framförs mot konstruktivismen?
Ibland handlar det om fritt undersökande, ibland att det finns undersökande aspekter i undervisning. Kritiken är tydlig: allt som antyder att elever själva ska göra något, med eller utan lärarens ledning, är farligt och att betrakta som “konstruktivism”.