Innehållsförteckning
Vad innefattar en bodelning?
Det kan vara bostad, bohag, båt, bil, pengar på diverse konton o.s.v. Vid en eventuell bodelning ska allt giftorättsgods delas mellan makarna, 9 kap. 1 § ÄktB. Bodelningen görs med utgångspunkt i den egendom som makarna har den dag då talan om äktenskapsskillnad väcktes, 9 kap 2 § ÄktB.
Hur räknar man på ett hus vid skilsmässa?
Huvudregeln vid bodelning, som är den uppdelning av egendom som sker mellan två makar då dessa separerar, är att en fastighet ska värderas till sitt marknadsvärde, alltså det värde som fastigheten hade kunnat säljas för om den såldes nu.
Hur påkallar man bodelning?
Den efterlevande sambon måste påkalla bodelning inom ett år från det att samboförhållandet upphörde, 8 § SamboL. Om någon av samborna har avlidit är det endast den efterlevande sambon som kan begära bodelning, 18 § SamboL. Du som arvinge kan alltså inte påkalla bodelning.
https://www.youtube.com/watch?v=E9v-3QocXB8
Varför ska man göra bodelning?
En bodelning ska göras vid en skilsmässa och görs för att fördela tillgångarna. Om det inte finns något äktenskapsförord eller enskild egendom kan man enkelt säga att alla era tillgångar läggs i en korg och värderas. Sedan fördelas tillgångarna lika mellan er.
Måste man göra en bodelning?
Skulle det vara så att giftorättsgods har fördelas mellan er makar genom en bodelning måste ni upprätta ett bodelningsavtal för att bodelningen ska vara giltig. Samtliga tillgångar som inte är enskild egendom ska då tas upp i bodelningsavtalet.
När måste man göra en bodelning?
Bodelning kan göras vid en skilsmässa, när ett samboförhållande upphör, när man fortfarande är gift eller när någon i paret dör. Ni kan själva bodela. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad.