Innehållsförteckning
Vad jobbar dom flesta med i Finland?
Finland har en blandekonomi och hög levnadsstandard. 1995 blev Finland blev medlem i EU. 2019 stod jordbruket och skogsbruket för 3 procent av BNP, industri och byggverksamhet för 28 procent och tjänstesektorn för 69 procent.
Vad jobbar man med i Finland?
Finska arbetsmarknaden är ganska lik den svenska i det att det är tätorterna där de flesta jobben finns. Här består också de flesta lediga arbeten av informations- och tjänsteyrken. Skatten på inkomst är progressiv och är generellt sett lite lägre än i Sverige.
När gick euron i bruk i Finland?
Finland är medlem i Europeiska unionen sedan 1995 och införde euro som sin valuta 2002. Innan euron togs i bruk använde landet valutan finsk mark. Finland var i över 600 år en del av Sverige, som 1809 förlorade området till Ryssland. Finland blev självständigt 1917.
Hur många invandrare finns i Finland?
Mängden invandrare har ökat sedan slutet av 1980-talet men Finland har fortfarande en mycket liten andel invandrare i jämförelse med kringliggande länder. År 1980 fanns 13 000 utländska medborgare i landet, varav 3 000 svenskar (motsvarande 0,2 procent av befolkningen), år 2018 cirka 257 000 (motsvarande 4,7 procent av befolkningen). [24]
Vad heter Finland på finska?
På finska heter Finland Suomi och varianter av detta namn används på de östersjöfinska språken, såsom estniska, samt på samiska, lettiska och litauiska. Namnets ursprung är okänt. Suo betyder kärr eller mosse på finska.
Vilka är Finlands största städer?
Finlands huvudstad är Helsingfors som även är landets största stad. De största städerna därefter är i ordningsföljd: Esbo , Tammerfors , Vanda , Uleåborg och Åbo . Esbo och Vanda utgör tillsammans med Helsingfors och Grankulla en sammanhängande stadsbildning ( Huvudstadsregionen eller Stor-Helsingfors) med sammanlagt över 1 miljon invånare.