Innehållsförteckning
Vad kan man förvänta sig i löneökning?
”I år är det 2,0% enligt avtalet”. Din löneökning ska baseras på din individuella prestation och ditt bidrag till verksamheten. 2,0% är en central siffra och riktmärke, som chefen ska kunna anpassa till dig som individ.
Vad räknas som nya arbetsuppgifter?
– Att kliva in i en ny roll ska likställas med att byta jobb, som att gå till en annan arbetsgivare. Den nya befattningen kan ligga i samma löneläge men vanligtvis ligger den högre. Ofta innebär det mer ansvar, att du bygger vidare på vad du gjort tidigare, kanske större projekt och fler och nya ansvarsområden.
Vad innebär 2021 års löneläge?
Om du anställts under året står det ofta i ditt anställningsavtal eller anställningsbeslut att din lön är satt i ett visst års löneläge. Om det till exempel står att din lön är satt i 2021 års löneläge innebär det troligen att du inte ingår i lönerevisionen för 2021.
När är 2021 års lönerevision?
Nu är det dags för årets andra lönerevision som ska fastställa din nya lön för perioden 1 oktober 2021 till och med 30 september 2022.
Hur vet jag vad jag ska begära i lön?
Det kan vara en utmaning att ta reda på vad man kan kräva i lön. En bra start kan vara att undersöka lönenivåerna i din bransch innan du ber om ett möte. En del fackföreningar för lönestatistik, eventuellt kan du prata med studiekamrater eller andra som har en bakgrund som liknar din.
Hur mycket lön kan man begära?
Du kan ange ett lönespann, till exempel 35 000–37 000 kronor i månaden. Tänk då på hur du utrycker dig och att din tilltänka arbetsgivare hör dig säga att du faktiskt är beredd att acceptera 35 000 kronor i månaden. Ju senare i anställningsprocessen du behöver förhandla lön desto bättre.
Har man rätt till retroaktiv lön?
Retroaktiv lön är en ersättning som skall betalas ut till anställda efter det att löneförhandlingar är klara och när det i löneförhandlingarna har avtalats att vissa löneökningar skall gälla retroaktivt för redan utbetalda löner.
Kan arbetsgivaren neka löneökning?
Det finns ingen lagstadgad skyldighet för en arbetsgivare att höja din lön. Däremot regleras detta ofta i kollektivavtal där fackförbunden kommer överens med arbetsgivaren om att arbetstagarna har rätt till löneökning.