Rekommendationer

Vad kan naringsidkaren vidta for atgarder om konsumenten inte betalar for de arbeten som ar utforda?

Vad kan näringsidkaren vidta för åtgärder om konsumenten inte betalar för de arbeten som är utförda?

23 § Häver konsumenten avtalet, har näringsidkaren inte rätt till betalning för tjänsten. Näringsidkaren har rätt att återfå det material som han har tillhandahållit, om det kan ske utan att konsumenten åsamkas olägenheter eller kostnader av betydelse.

När tillämpas konsumenttjänstlagen?

Konsumenttjänstlagen gäller när företag utför tjänster åt en konsument. Lagen är till stor del tvingande till konsumentens förmån. Det innebär att du inte får ge konsumenten sämre villkor än de som finns i lagen.

Vad innefattas av konsumenttjänstlagen?

Konsumenttjänstlagen säger att det är fel på tjänsten om resultatet av arbetet avviker: Från vad konsumenten med hänsyn till reglerna om fackmässighet, omsorg och material kan kräva. Från säkerhetsföreskrifter eller förbud. Från vad parterna avtalat.

Hur stor del av det avtalade priset har konsumenten rätt att hålla inne om entreprenaden inte har godkänts vid en slutbesiktning?

Om det enligt 53 § skall göras en slutbesiktning, har konsumenten, trots 41 § första stycket, rätt att hålla inne tio procent av det avtalade priset till dess att småhusentreprenaden har godkänts enligt 56 § andra stycket.

Vad kan en kund som är missnöjd med en tjänst göra?

Är tjänsten felaktig har konsumenten rätt att: göra avdrag på priset. Prisavdragets storlek ska motsvara vad det kostar för konsumenten att få felet tillrättat. häva avtalet om syftet med tjänsten gått förlorat och du borde ha insett detta.

När är konsumenttjänstlagen av intresse för byggaren?

Skadat material under tjänstens fullgörande Om material, eller annat i konsumentens hushåll skadas, gäller konsumenttjänstlagens 31§ och 32§, eller konsumentköplagen 31§ och 32§. Byggaren är alltså skyldig att ersätta värdet för det skadade om han orsakat skadan, även om skadan skett genom en olyckshändelse.

Vilket krav har en köpare rätt att ställa på en utförd tjänst?

Om konsumenten inte betalar i rätt tid, får du ställa in arbetet tills dess att konsumenten betalar. Du har också rätt till ersättning för eventuella förluster. Har du påbörjat arbetet är du skyldig att slutföra så pass mycket av arbetet att det inte finns risk för allvarlig skada för konsumenten.

Vilket nummer har förarbetena till konsumenttjänstlagen?

Konsumenttjänstlag (1985:716) Svensk författningssamling 1985:1985:716 t.o.m. SFS 2010:1006 – Riksdagen.

Vad kan räknas som fel vid en utförd tjänst?

Försening. Om du avslutar uppdraget senare än vad du och konsumenten har avtalat, och det inte beror på konsumenten, har konsumenten rätt att hålla inne betalning. Konsumenten får välja att kräva att du utför tjänsten eller, om förseningen är av väsentlig betydelse, att häva avtalet.

Vilka tre krav ställs på företag som utför tjänster?

Företaget ska se till att den som utför tjänsten har rätt kompetens och nödvändig utbildning. Tjänsten ska utföras fackmässigt, det vill säga på ett sätt som normalt förväntas av en kunnig och seriös yrkesperson.

Vad betyder hålla inne betalning?

När det är fel i tjänsten har du även rätt att hålla inne betalningen. Du kan hålla inne så stor del av betalningen som krävs för att det ska fungera som säkerhet för ditt krav. I vissa fall kan du häva avtalet, det vill säga avbryta det.

Måste man betala för Tilläggsarbete?

Har pris inte avtalats för tilläggsarbetet ska kunden betala det som är skäligt (38 § Konsumenttjänstlagen). Skäligheten av en prissättning utgår arbetet som lagts ned i det specifika fallet och vad sådana tjänster normalt kostar (36 § Konsumenttjänstlagen).

Share this post