Innehållsförteckning
Vad kan skolan göra för klimatet?
Agera tillsammans med eleverna – Det räcker inte att bara prata. Skolan måste leva som den lär. Om den undervisar om klimatfrågor måste den också agera. Det är bra att förstärka positiva beteenden som att om skolan undervisar om att äta mer växtbaserat är det bra om skolan också serverar växtbaserad mat.
Hur kan skolan bidra till en hållbar utveckling?
En Skola för hållbar utveckling jobbar med ett helhetsgrepp runt frågor som rör hållbar utveckling. Det handlar om att integrera frågeställningar runt miljö, sociala och ekonomiska frågor i undervisningen, att göra barn och ungdomar delaktiga i lärprocessen och att förbereda dem för framtiden.
Vad gör ungdomar för klimatet?
Fredagar för framtiden Aktiviteterna är bland annat: På fredagar är det stort fokus på klimatet i undervisningen. På fredagar lämnar alla som kan bilen hemma. På fredagar fokuserar vi mer än vanligt på att minimera matsvinnet.
Vad innebär egentligen undervisning för hållbar utveckling?
Genom miljöperspektivet ska eleverna ges möjligheter att ta ansvar för den miljö de själva kan påverka men också skapa en övergripande förståelse för globala miljöfrågor. Undervisningen ska visa hur olika funktioner i samhället och olika livsstilar kan anpassas för att skapa en hållbar utveckling.
Hur kommer skolan vara i framtiden?
– Teknologin kommer att förändra skolan och inlärningen. Artificiell intelligens gör att undervisningen i hög grad kan flyttas från skolan till hemmen, till den egna skärmen. Därför gäller det att det fundera på hur man i framtiden bäst kan använda den tid som eleverna fysiskt befinner sig i skolan, säger Sahlberg.
Hur kan skolan bli mer miljövänlig?
Så kan din skola bli mer hållbar
- Se över elavtalet. En enkel åtgärd som gör stor skillnad är att se över din skolas elavtal och välja ett grönare alternativ från till exempel vind- och vattenkraft.
- Återanvänd om det går.
- Välj miljömärkt.
- Skriv ut smartare.
- Satsa på molntjänster och hosting.
- Släng mindre mat.
Den mest populära klimatpolitiken bland unga i G20-länderna var bevarandet av skog och mark (59%), användandet av sol, vind och förnybar energi, och anpassandet av klimatvänlig jordbruksteknik (57%).
Hur fungerar skolan idag?
Svensk skola är i huvudsak offentligt finansierad och avgiftsfri. 3,5 procent av eleverna går i fristående skolor som även de är offentligt finansierade. Sverige har nioårig obligatorisk grundskola. Alla barn och ungdomar mellan sju och 16 år har skolplikt.
Vad kännetecknar dagens skola?
Från parallellskolesystemet med en mängd olika skolor där barn och ungdomar tidigt sorterades efter fallenhet, social och ekonomisk bakgrund, till den skola vi ser idag som tog form efter flera decenniers kamp, utredande och politiska kompromisser.
Ett av skolans viktigaste uppdrag är att ge elever redskap att själva kunna leva och arbeta på ett hållbart sätt. Det finns en mängd tips och material som hjälper lärare att lyfta hållbar utveckling i just deras ämne. Ni kan också jobba för att förbättra möjligheterna att ta sig till skolan på ett hållbart sätt.