Rekommendationer

Vad menas med nollutslapp?

Vad menas med nollutsläpp?

Sverige har en vision om ”netto-noll” utsläpp av växthusgaser till 2050 och är på god väg att nå utsatta delmål för utsläppsreduktioner till 2020. Klimatfrågan är dock långsiktig och det under klimatkonventionen antagna 2-gradersmålet innebär utsläppsåtaganden som sträcker sig till år 2050 och bortom.

Vad är Dekarbonisering?

Det är en strukturförändring som tar bort fossila bränslen från energiproduktionen, en så kallad dekarbonisering.

Vad är Avkarbonisering?

Avkarbonisering (sotning) med HHO 6.0 Gasen framställs genom att använda elektricitet (elektrolys) och vanligt vatten (H2O). Elektrolysen innebär att vatten spjälkas till vätgas och syrgas. Vid förbränning då gasen passerar genom motorn återgår den till sitt ursprungliga tillstånd, d.v.s. till vatten (H2O).

Vad är processutsläpp?

För att minska utsläppen undersöks bland annat möjligheten att byta ut masugnar mot direktreduktion med vätgas och att använda biomassa. I mineralindustrin uppstår processutsläpp när koldioxid drivs ur kalksten vid exempelvis cementtillverkning.

Vad betyder Nettonoll?

Netto Noll klimatavtryck är ett miljöuttalande och klimatstrategi som används av både länder och organisationer. Som exempel har Sverige som mål att nå nettonollutsläpp 2045, enligt det klimatpolitiska ramverket. Begreppet är synonymt med klimatneutral.

Vad menas med klimatneutral?

Klimatneutralitet innebär att den totala klimatpåverkan från en viss aktivitet eller en produkt har nettosumman noll. När det är uppnått ska man som verksamhet givetvis kommunicera det. Vi utgår från den internationella ISO 14021- standarden som ger riktlinjer kring hur miljökommunikation bör och får utformas.

Vad innebär klimatkompensering?

Hur fungerar klimatkompensation? Tanken med klimatkompensation är att den som orsakar utsläpp kan betala för att motsvarande mängd utsläpp minskar någon annanstans. Det kan ske genom att köpa utsläppsrätter så att de inte kan användas av någon annan.

Vad innebär netto noll utsläpp?

Senast år 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären, för att därefter uppnå negativa utsläpp. För att nå nettonollutsläpp får kompletterande åtgärder tillgodoräknas. Utsläppen från verksamheter inom svenskt territorium ska vara minst 85 procent lägre än utsläppen år 1990.

Share this post