Innehållsförteckning
Vad menas med Pliktetiken?
Plikten, normen, avgör vilken handling som är den rätta. Pliktetik eller regeletik innebär att vissa handlingar, till exempel lögn, dödande, tortyr, har inneboende egenskaper som gör att de alltid bör vara förbjudna. Alltså oavsett den handlandes avsikter eller konsekvenserna av handlingen.
Vilken tanke ligger närmast pliktetiken?
Vilken tanke ligger närmast pliktetiken? Det är själva plikten/handlingen dvs utförandet som bedöms.
Vad skulle en Pliktetiker tycka om dödsstraff?
Pliktetiken: Två argument nämns inom pliktetiken, där eleven skriver att det är felatt döda enligt lagen och dessutom måste någon utföra avrättningen, bödeln, som också blir mördare. Eleven fördjupar sin argumentation genom att ta ytterligare ett exempel mot dödsstraff ur en pliktetikers perspektiv.
Vad är två etiska teorier?
Två etiska teorier. Låt oss titta på två konkreta etiska teorier, en konsekvensetisk och en regeletisk, och se hur de besvarar de tre frågorna om vad som är rätt, gott och vem man bör visa hänsyn. Utilitarismen. Den mest kända etiska teorin är utilitarismen.
Vad kan det handla om etiska dilemman?
Etiska dilemman kan handla om att det personliga ombudet kan få kännedom om något som klienten har gjort eller kommer att göra och som kanske kan vara straffbart. Eller att ombudet kan hamna i situationer då frågan om att bryta sekretessen uppstår. Ombudet och klienten kan också ha olika uppfattningar i en situation.
Kan ett etiskt dilemma uppstå när man ska göra val mellan två lika oönskade alternativ?
Ett etiskt dilemma kan uppstå när man ska göra val mellan två lika oönskade alternativ – inget av de handlingsalternativ som finns är riktigt bra. Ett exempel kan vara en klient som har förvaltare, men som vill att förvaltarskapet ska upphöra.
Vad är en moralisk rättighet?
Moraliska rättigheter är således rättigheter som existerar oberoende av lagar och institutionella regler och som föreskriver gränser kring en person vilka individer eller samhälle inte får överskrida, vilket syfte de än må ha.