Innehållsförteckning
- 1 Vad ska en gärningsbeskrivning innehålla?
- 2 Hur skriver man en gärningsbeskrivning?
- 3 I vilken bestämmelse i RB framgår att rätten i ett brottmål inte får döma över något som inte funnits med i gärningsbeskrivningen?
- 4 Var i RB framgår att den som vill överklaga en tingsrättsdom måste göra det inom tre veckor?
Vad ska en gärningsbeskrivning innehålla?
I gärningsbeskrivningen ska åklagaren i enlighet med RB 45:4 p. 3 ge en beskrivning av det händelseförlopp och den brottsliga gärning som han anser att den tilltalade ska fällas till ansvar för. Detta lagrum uppställer minimikraven för vad som måste finnas med i gärningsbeskrivningen.
Hur skriver man en gärningsbeskrivning?
Gärningsbeskrivningen är egentligen en skriftlig mening, eller flera meningar, i en skriftlig handling – själva stämningsansökan – där åklagaren preciserar brottet, och olika andra parametrar som åklagaren anger, bland annat platsen och tiden under vilken brottet ska ha förövats.
Vad ska stämningsansökan i brottmål innehålla?
När åklagaren väcker åtal sker det genom att en stämningsansökan lämnas in till domstolen. Av stämningsansökan framgår vem som åtalas och för vilka brott samt vilken bevisning som åklagaren åberopar.
Vem gör Gärningsbeskrivning?
När åklagaren åtalar en person lämnas en stämningsansökan in till tingsrätten. Stämningsansökan innehåller en beskrivning, gärningsbeskrivning, av det brott som den åtalade sägs ha gjort sig skyldig till.
I vilken bestämmelse i RB framgår att rätten i ett brottmål inte får döma över något som inte funnits med i gärningsbeskrivningen?
Beträffande oprecisa gärningsbeskrivningar kan emellertid en viss tolkning ske av domstolen i ljuset av den brottsrubricering och det lagrum som åberopats av åklagaren. Domstolen är således inte bunden av åklagarens rubricering utan här gäller principen jura novit curia.
Var i RB framgår att den som vill överklaga en tingsrättsdom måste göra det inom tre veckor?
Om man vill överklaga en dom från tingsrätt. Överklagandet ska inlämnas till tingsrätten och ska ha kommit in dit inom tre veckor från det datum då domen meddelades. Överklagandet ska vara skriftligt (50 kap. 1 § rättegångsbalken, RB).
https://www.youtube.com/watch?v=4EbfSfINLjk