Innehållsförteckning
Vad ska man göra åt Lymfangit?
Behandling
- Man behandlar lymfangit genom att försöka få bort inflammation och svullnad.
- Om ursprunget till lymfangiten, sår eller mugg/rasp finns kvar måste det naturligtvis åtgärdas.
- Om benet bara är lite svullet kan det räcka med att kyla ned det ett par gånger om dagen, ca 20 minuter per gång.
Hur får man bort rasp på häst?
Skölj bort all tvål och torka torrt med en mjuk, ren handduk. Smörj sedan in det väl torkade området med mjukgörande salva och/eller medicinsk honungssalva. Det är viktigt att benet hålls rent och torrt under behandlingsperioden. Genomför behandlingen dagligen till dess alla hudförändringar är borta.
Vad är det gula i såret?
Gul-vit beläggning som består av äggviteämnen, leukocyter och bakterier. Detta ska ej misstolkas som infektion eller nekros! Åtgärd: De flesta sårprodukter löser upp fibrinbeläggningar vilket gynnar sårläkning. Debridering med sax och pincett kan behövas.
Hur tar man bort Svallkött?
Svallkött behandlas genom byte till luftigt förband. Dessutom kan man pensla över svallköttet med lapis. Vid tecken på infektion i sårområdet ges tablettbehandling med antibiotika efter odling, Se även avsnittet “Sårinfektion”. På vissa hudkliniker används fluglarver för rengöring av svårläkta och infekterade sår.
Vad gör man åt Strålröta?
Behandling. Flytta hästen till en ren och torr miljö och kratsa ur hovarna dagligen. Be din hovslagare komma ut för att verka hovarna och skära bort allt dåligt horn. En del hovslagare använder olika typer av desinfektionsmedel på hovar som drabbats av röta, men oftast räcker det med en ordentlig upprensning.
Varför har man Karledsskydd?
Karledsskydd hjälper och skyddar hästen mot skav och irritation i det känsliga området runt karleden. Ett karledsskydd ger också ett skydd mot slag och om hästen stryker sig.
Varför får man svallkött?
Svallkött[redigera | redigera wikitext] Svallkött är en medicinsk term för alltför riklig produktion av granulationsvävnad i ett sår. Då svallkött uppstår försöker man avlägsna det eftersom det blöder lätt och hämmar sårläkningen. Förr i tiden användes lapis som en huskur mot svallkött.