Innehållsförteckning
De insatser som socialtjänsten erbjuder våldsutsatta kvinnor varierar, men de flesta kommuner ger rådgivning, stödsamtal och ekonomiskt bistånd. Socialtjänsten kan också förmedla kontakt med lokala kvinnojourer och bistå med tillfälligt skyddat boende. Hjälpen ska anpassas efter individens särskilda behov.
Vad gör man på kvinnojouren?
Kvinnojourerna gör ett betydelsefullt arbete för att skydda, stödja och hjälpa våldsutsatta kvinnor och deras barn, till exempel genom att erbjuda skyddat boende, stödsamtal och olika gruppverksamheter.
När kan man få hjälp av kvinnojouren?
Kanske behöver du råd kring en polisanmälan eller en vårdnadstvist. Eller har du kanske utsatts för sexuella övergrepp, antingen nyligen eller flera år tillbaka. Du kan också oroa dig för en vän eller anhörig som du misstänker blir utsatt för våld av den hon är tillsammans med.
Vad är behandlande socialt arbete?
Socialtjänstens verksamhet omfattar många olika typer av insatser. Individer ges stöd, service, omvårdnad och omsorg. Behandlande insatser syftar till att påverka eller förändra beteenden eller funktionstillstånd. Information och psykosocialt stöd kan riktas till både brukare och anhöriga.
Vilken hjälp erbjuder Kvinnofridslinjen?
Vad kan Kvinnofridslinjen hjälpa mig med? Till Kvinnofridslinjen kan du ringa om du vill tala med någon om dina upplevelser eller om det är något du vill fråga om när det gäller våld i nära relationer och sexuella övergrepp. Personalens uppgift är att lyssna och ge professionellt stöd.
Hur kan man hjälpa utsatta kvinnor?
Kvinnofridslinjen (020-50 50 50) är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld. Du som är anhörig eller vän är också välkommen att ringa till oss. Vi har öppet dygnet runt och du kan ringa oss oavsett var du bor i Sverige.
Hur känner män igen en kvinnomisshandlare?
Han kan ljuga och säga att misshandeln aldrig inträffat. Han manipulerar offret att lägga skulden på sig själv för misshandeln. Han kan växla sitt humör så att partnern aldrig vet var hon har honom eller vad som kommer att hända; misshandlaren är alltid oberäknelig.
Hur länge kan man bo på skyddat boende?
Hur länge får man bo på ett skyddat boende? Det skyddade boendet bor man på så länge man behöver skydd. Det är skyddsbehovet som avgör längden på vistelsen i det skyddade boende. Det görs fortlöpande riskbedömningar och det är socialtjänsten som beslutar om länge man bor på det skyddade boende.