Rekommendationer

Var avfallet som blev biogas?

Var avfallet som blev biogas?

reningsverk, på soptippar (deponigas) och ur matavfall och andra platser där biologiskt nedbrytbart material finns eller samlas. En stor potential finns exempelvis att utvinna biogas ur restprodukter som gödsel och halm från lantbruket, alternativt skogsavfall om man tillämpar termisk förgasning istället för rötning.

Hur blir matavfall till biogas?

Rötning ger biogas och biogödsel Rötning är den vanligaste metoden att behandla matavfall. Vid rötning bildas biogas, som huvudsakligen består av metan och koldioxid. Biogas är en förnybar energikälla. Efter uppgradering – rening – kan den användas som fordonsbränsle.

Vad blir det av matavfall?

Matavfallet bearbetas till en pumpar slurry (vätska). Det blir även en liten del fast avfall. Slurryn går till en biogasanläggning. I biogasanläggningen omvandlas den till biogas och biogödsel.

Hur mycket biogas per ton matavfall?

Matrester innehåller mycket energi och en påse med matavfall som väger 1 kg räcker till att köra en biogasbil nästan 2 kilometer. Efter utvinning av biogas blir det kvar en produkt som innehåller all den näring som fanns med från början. Det är växtnäring som på så sätt kan återföras till kretsloppet i form av gödsel.

Vad krävs för att utvinna biobränsle?

De biobränslen som vi använder i våra fordon idag är biogas, etanol eller biodiesel. Biogas får man genom rötning av växtdelar eller matavfall, etanol få man genom jäsning av socker och biodiesel skapas genom förestring av växtoljor från exempelvis raps, soja eller oljepalm.

Vad händer med vårt matavfall?

Matavfallet omvandlas till biogas och biogödsel. När du slängt ditt matavfall i det bruna kärlet och detta tömts av en sopbil, körs avfallet vidare till en omlastningsstation. Därifrån transporteras det sedan till en extern anläggning för rötning och omvandling till biogas och biogödsel.

Share this post