Innehållsförteckning
Var går gränsen för hjärtsvikt?
I de flesta fall har patienter med nyupptäckt eller försämrad hjärtsvikt värden på NT-proBNP som överstiger 400-1000 ng/L. Låga värden talar starkt emot hjärtsvikt (t ex NT-proBNP < 125 ng/L), medan höga värden talar för diagnosen. Medelhöga värden medför misstanke om hjärtsvikt.
Vad ska NT proBNP ligga på?
Avseende NT-proBNP har tillverkaren av metoden rekommenderat en beslutsgräns på ≥125 ng/l då det används i öppenvård.
Vad är den vanligaste formen av hjärtsvikt?
Den vanligaste formen kallas systolisk dysfunktion eller HFrEF och HFmrEF. Det är då framför allt är den sammandragande så kallade systoliska pumpförmågan som är försvagad. En annan form av hjärtsvikt kallas diastolisk svikt eller HFpEF. Då har du kvar den systoliska pumpförmågan men har symtom och förhöjda NTproBNP-värden.
Kan ICD ges till patienter med svår hjärtsvikt?
ICD ges till patienter med svår hjärtsvikt där ultraljud visat att hjärtats pumpförmåga är kraftigt nedsatt. Biventrikulär pacemaker (CRT) kan kombineras med ICD (så kallad CRT-D). Även kirurgiska åtgärder mot klaffel och (grav) åderförkalkning, som ballongvidgning av förträngningar i kranskärlen eller bypass-operation, kan komma ifråga.
Hur får du behandling med Hjärtklaffssjukdomar?
Du får alltid behandling med läkemedelom du har hjärtsvikt. Ibland behöver du även få behandling för någon annan hjärtsjukdom som har orsakat hjärtsvikten. För en del kan till exempel en hjärtklaffsoperation förbättra hjärtats pumpfunktion. Läs mer om hjärtklaffsoperation i texten Hjärtklaffssjukdomar
Hur många personer lider av hjärtsvikt?
Omkring 250 000 personer i Sverige lider av hjärtsvikt. Vanliga symtom är trötthet, andfåddhet och bensvullnad. Hjärtsvikt är ett vanligt förekommande tillstånd hos äldre och en av få hjärtsjukdomar som ökar i västvärlden. Uppdaterad den: 2016-11-28
I de flesta fall har patienter med nyupptäckt eller försämrad hjärtsvikt värden på NT-proBNP som överstiger 400-900 ng/L. Förmaksflimmer kan i sig självt ge högre värden. Låga värden talar starkt emot hjärtsvikt (t ex NT-proBNP < 125 ng/L), medan höga värden talar för diagnosen.
Vad händer i kroppen vid akut hjärtsvikt?
Hjärtsvikt uppstår när hjärtat inte orkar pumpa ut tillräckligt med blod till kroppen. Cellerna i kroppen får då för lite näring och syre. Det i sin tur leder till att kroppen aktiverar ett hormonsystem som motverkar hjärtats arbete ytterligare.