Rekommendationer

Var sker utsondringen av lakemedel?

Var sker utsöndringen av läkemedel?

Utsöndringen kan ske på två sätt. Dels genom att läkemedlet bryts ner genom metabolism, dels att det utsöndras med urin eller galla till tarmen. Vi har många olika sätt att tillföra läkemedel. Vi talar om det som administrering av läkemedel.

Vad påverkar absorptionen av läkemedel?

Absorption: Upptaget i kroppen beror på läkemedlets beredningsforms kemiska och fysikaliska egenskaper, fysiologiska faktorer (t. ex. pH i mag-tarmkanalen, mag-tarmkanalens rörlighet och första-passage-metabolism, blodflöde vid absorptionsstället) och interaktion med andra läkemedel och födoämnen.

Vad finns det för problematik med Spegelbildsisomeri när man ska producera läkemedel?

Det visade sig att läkemedlet, bestående av en blandning av två molekyler som var spegelbilder av varandra, hade svåra biverkningar. I uppföljande undersökningar har man sedan sett att biverkningarna antagligen kommer från endast den ena av de två spegelbilderna.

Hur metaboliseras och utsöndras läkemedel?

Läkemedel kan också transporteras från levern ut i gallan och elimineras via tarmen, bland annat statiner. Fettlösliga läkemedel tenderar att först metaboliseras till mer vattenlösliga substanser innan metaboliterna utsöndras via njurarna.

Vad kan påverka utsöndringen av läkemedel i kroppen?

Det kan också bero på skillnader i förmågan att bryta ner ämnet och hur lång tid det tar innan ämnet lämnar kroppen. Annat som kan påverka hur du reagerar är till exempel ålder, vikt och andra sjukdomar. Det är viktigt att du själv känner efter och bedömer hur du påverkas av ett läkemedel.

Vad menas med elimination?

Eliminering eller Elimination kan syfta på: Elimination (farmakologi) – process där ett läkemedel bryts ned och/eller utsöndras. Eliminationsreaktion – en grundläggande typ av reaktioner inom organisk kemi. Gauss-elimination– en effektiv algoritm för lösning av linjära ekvationssystem i algebra.

Vad är dosberoende biverkningar?

Typ B – oväntade, sällan dosberoende. Ofta är någon immunologisk mekanism involverad, vilket ibland kan innebära att reaktionen fortgår även efter utsättning av läkemedlet. Exempel på en typ B biverkan är Stevens-Johnson syndrom. Typ C – ökad risk för insjuknande av annan sjukdom.

Share this post