Innehållsförteckning
Varför använder man logaritmer?
Logaritmer kan vara ett hjälpmedel, i synnerhet vid manuella beräkningar med stora antal av tal, genom att multiplikationer och divisioner kan omvandlas till additioner respektive subtraktioner. Logaritmernas uppfinnare anses vara skotten John Napier (1600-talet).
Vad står log för?
Logaritmer är ett sätt att hantera exponenter så att du kan lösa exponentialekvationer. Vi kan se logaritmen som en invers till en exponentialfunktion. Vi beskriver logaritmer på tre olika sätt. Först med en formel, därefter med vanligt språk och slutligen med en graf.
Är ln och log samma sak?
Logaritmer med basen e kallas naturliga logaritmer och skrivs ln i stället för loge.
Vad händer när man Logaritmerar?
Logaritmisk transformation För varje tal frågar man sig då vad man behöver upphöja tio till, för att få det ursprungliga talet. Ta till exempel talet 100. För att få fram det behöver vi upphöja 10 till 2, dvs 10⋅10=102=100. Tio-logaritmen av 100 är alltså 2.
Hur räknar man ut logaritmer utan miniräknare?
Om det gäller att förenkla så bör du svara 2 + lg(5). En bra minnesregel är att en dubblering av talet leder till en ökning på ca 0,3 av det logaritmerade värdet (om man använder tiologaritmen). Om man dubblerar 500 fås 1000 och log(1000)=3, vilket innebär att log(500) blir ungefär 2,7.
Vad är log 5?
lg(5) är ett tal som är ungefär lika med 0,699. Det betyder att 10^0,699 är ungefär lika med 5.
När ska man använda log och när ska man använda ln?
Oftast spelar det ingen roll. Logaritmlagarna gäller i båda fallen. Däremot kan det vara naturligt (pun intended) att använda ln om du har talet e med i uppgiften medan lg är bättre om du har en uppgift med tiopotenser.
Vad betyder ln?
Den naturliga logaritmen, som skrivs ln, är en logaritm med basen e. Det innebär att ln av ett tal är den exponent som e ska upphöjas till för att få talet.