Rekommendationer

Varfor ar det viktigt att arbeta med normkritik i forskolan?

Varför är det viktigt att arbeta med normkritik i förskolan?

Arbetet med normkritik i förskolan handlar om att ställa sig på barnets sida och stå upp för rätten att utvecklas som individ och duga som man är. För att skapa förändringar som leder till att alla får samma möjligheter i livet behöver vi agera annorlunda i vardagen – vi behöver bli normkreativa.

Hur samverkar normer?

Idéer om vad som är normalt, önskvärt och sant skapar och återskapar normer och fördelar därmed makt. Normer ska i detta sammanhang förstås som alla föreställningar, idéer och oskrivna regler som formar oss människor. Vad som upplevs som normalt och riktigt är också beroende av plats och tid.

Vad är Normkreativitet?

Vad är normkreativitet? Om normkritiska perspektiv synliggör normer och ger oss redskap att plocka isär de strukturer som begränsar oss, så utgör normkreativiteten ett förhållningssätt och metoder för att plocka upp bitarna och bygga nya, mer inkluderande möjligheter, organisationer och verksamheter.

Hur kan man arbeta med normer i förskolan?

Metoder för dig som pedagog

  • Hitta normer. Prata med varandra om vilka normer som finns på just er förskola.
  • Byta kön! Testa att byta kön på karaktärer i sånger och böcker.
  • Prata känslor! Genom att sätta känslor högt på agendan tränar vi empati.

Vad betyder Normmedveten?

Ett normmedvetet förhållningssätt handlar om att synliggöra och möjliggöra eller förstärka de normer som är bra och att utmana och ändra de normer som begränsar. Rent allmänt har vi förutfattade meningar kring till exempel utseende, kön, livssituation, kultur och språk.

Vad är normkritik i förskolan?

Normkritik handlar om att synliggöra de normer som styr oss alla, som gör vissa saker till normala och andra till avvikande. Den medvetande gör oss om våra förväntningar på oss själva och andra utifrån frågor som genus, kön, etnicitet, ålder, tro, familj, sexualitet, funktion, kropp och socioekonomi.

Hur kan normer ifrågasättas och förändras?

Normkritik handlar om att sätta fokus på makt. Det innebär bland annat att få syn på, och ifrågasätta, de normer som påverkar uppfattningar om vad som är ”normalt” och därmed oreflekterat uppfattas som önskvärt.

Vad är en norm och vad kan hända då någon bryter mot normerna?

Den som bryter mot en rådande norm kan hamna i situationer där en återkommande behöver förklara sig. Det kan innebära att ständigt behöva komma ut och väljer en att inte göra det kan det innebära att en antas vara en del av normen och därmed vara något eller någon en inte är.

Vad innebär det att ha ett normkritiskt förhållningssätt?

Vad är normkritiskt arbetssätt?

Att jobba med normkritik innebär att synliggöra hur normer (det vi ser som normalt och godtaget beteende), hänger ihop med olika maktstrukturer. Med ett normkritiskt arbetssätt ifrågasätter vi invanda mönster och förhållningssätt; på jobbet, i vår organisation och kanske också privat.

Vilka normer är bra i förskolan?

Att göra barn till jämställda framtidsmedborgare är en viktig uppgift för förskolepedagoger. Arbetsprocessen genomsyras dock av maktrelationer där åldern är en avgörande faktor för vem som får bestämma och styra. I förskolan är normen att vuxna ska styra och omforma barn mot tydligt fastställda mål.

Hur påverkar normer barn?

Till exempel är det inte bara normer om kön som påverkar hur flickor och pojkar beter sig utan även andra normer som till exempel normer kopplat till beteende, ålder och utseende har en stor påverkan på hur barn beter sig, lär och utvecklas (Salmson och Ivarsson 2015, s.

Share this post