Innehållsförteckning
Varför drabbas man av psykos?
Skadan kan uppstå av våld mot huvudet, men även av andra orsaker som inflammation, tumörer eller hormonella sjukdomar. Tidig demens eller svår näringsbrist är andra tillstånd som kan utlösa en psykos. Droger. Det finns flera olika droger som kan utlösa en psykos, till exempel cannabis, LSD, ecstacy, amfetamin och PCP.
Vad är skillnaden mellan att ha en psykos och att vara psykotisk?
Vid schizofrenisjukdom finns symtom som inte direkt kallas psykotiska, men som ofta är högst påtagliga. Dessa så kallade negativa symtom kan innebära att patienten är passiv, har igångsättningssvårigheter, uppger apati, isolerar sig samt har kognitiva störningar.
Hur vanligt är det att få psykos?
Ca 1500 – 2000 personer insjuknar varje år i psykotiska tillstånd i Sverige. En person med psykos kan se, höra och uppleva företeelser som inte är verkliga. Det kallas då för hallucinationer. Det är också vanligt med olika former av vanföreställningar.
Kan vem som helst få en psykos?
Vem som helst kan drabbas av en psykos i samband med mycket kraftig stress eller sömnbrist. Sjukdomstillståndet innebär att man tappar grepp om verkligheten och blir överdrivet misstänksam.
Vad kännetecknar en psykos?
En psykos innebär att du upplever verkligheten annorlunda och förändrad. Du har svårt att skilja på vad som är verklighet och vad som är fantasi. Till exempel kan du känna dig förföljd och höra röster som ingen annan i din omgivning hör. Det är viktigt att söka hjälp för dessa besvär tidigt.
Vad innebär det att vara psykotisk?
Psykos innebär förekomst av psykotiska symtom. Om dessa symtom kvarstår mer än några dagar kan tillståndet övergå i psykossjukdom som är ett samlingsnamn för sådana psykiska störningar där upplevelsen av verkligheten är förändrad. Som psykotiska symtom räknas, hallucinationer, tankestörningar och vanföreställningar.
Hur hanterar man en person med psykos?
Kontakta en vårdcentral eller psykiatrisk mottagning om du misstänker att din närstående håller på att få eller har en psykos. Du kan också kontakta en psykiatrisk mottagning direkt. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.