Rekommendationer

Varfor far man vanta sa lange pa akuten?

Varför får man vänta så länge på akuten?

Överbelagda vårdavdelningar, att patienterna undersöks av AT-läkare och att läkarna inte deltar i triageringen är några av förklaringarna till att köerna på landets akutmottagningar är så långa, enligt en ny rapport från Socialstyrelsen.

Hur länge brukar man få vänta på akuten?

Var tionde patient vistas närmare sju timmar eller mer på sjukhuset då de söker akutsjukvård. Det visar en ny rapport som Socialstyrelsen har sammanställt. Tre timmar och 18 minuter, det är medianen för hur lång tid patienter vistas på landets akutmottagningar då de uppsökt vård.

Hur många besöker akuten varje dag?

Omräknat i antal patientbesök motsvarar detta runt 35 000 besök per år eller 960 besök per dygn. Yngre patienter får vänta längre tid innan de får en läkarbedömning jämfört med äldre patienter. Det gäller för både män och kvinnor. Men kvinnor får i samtliga åldersgrupper vänta längre än män i motsvarande ålder.

När är det kortast väntetid på akuten?

Med akut vård/akut kontakt menas när patientens tillstånd kräver omedelbart omhändertagande av hälso- och sjukvården. Ett nationellt mål är att man ska vara bedömd inom en timme och ha max 4 timmars väntetid på akutmottagning.

Hur många läkare på akuten?

I rapporten anger 40 procent av akutmottagningarna att icke-legitimerade läkare tjänstgjort ensamma på akutmottagningen. Några av akutmottagningarna uppger även att den enda närvarande läkarkompetensen på plats under natten vanligtvis utgörs av läkare som inte påbörjat sin specialisttjänstgöring.

Får man äta på akuten?

Akutmottagningen strävar alltid efter att snabbt ta hand om de som söker vård. Eftersom de sjukaste går först så kan det innebära väntetid för vissa. Därför erbjuder vi patienter och anhöriga som får vänta längre smörgås och dryck. Därtill finns också automater i väntrummet med smått och gott att köpa.

Hur länge ska barn vänta på akuten?

Barn ska gå före – Barn under 12 år som fått vänta mer än två timmar på den enhet där de ska behandlas, till exempel ortopeden, får förtur, säger Håkan Kerrén.

Share this post