Innehållsförteckning
Varför har arbetslösheten ökat i Sverige?
Sverige har högst arbetskraftsdeltagande i EU, och det är på ungefär samma nivå som före krisen. Arbetskraftsdeltagandet är som sagt ett viktigt skäl till att arbetslösheten i Sverige har ökat i relation till många andra länder.
Vad ska vi göra för att minska arbetslösheten?
Tillfälliga åtgärder vidtas för att återstarta ekonomin, samtidigt som långsiktiga reformer ska bidra till att lösa samhällsproblemen. Satsningarna inom arbetsmarknadspolitiken uppgår till över 9 miljarder kronor 2021. Förstärkningar i arbetslöshetsförsäkringen under 2020 förlängs till och med 2022.
Hur arbetslöshet skadar både individ och samhälle?
Arbetslöshet gör det sämre för oss alla genom att den totala produktionen minskar, då det som regel sänker allas löner. Eftersom mindre blir producerat kommer det även att finnas färre varor att använda för att spara och investera.
Hur har arbetslösheten förändrats i Sverige under det senaste året?
Det är en ökning med 151 000 jämfört med februari 2021. Antalet arbetslösa uppgick till 435 000, en minskning med 96 000 jämfört med februari 2021. Andelen arbetslösa var 7,9 procent, en minskning med 1,8 procentenheter.
Hur har arbetsmarknaden förändrats i Sverige?
Svensk arbetsmarknad har genomgått stora förändringar under de gångna 20 åren. En förändring som är allmänt känd är förskjutningen inom svensk arbetsmarknad från tillverkningsindustri till servicenäringar, där arbetskraften inom tillverkningsindustrin minskat från omkring 20 % 1993 till under 15 % 2008.
Hur många heltidsarbetande i Sverige?
De senaste 10 åren har antalet sysselsatta ökat med en halv miljon (12 procent) – från 4,3 till 4,8 miljoner. 2019 var det första året sedan 2011 som det inte var en statistiskt säkerställd ökning av antalet sysselsatta.
Vilket land i Europa har högst arbetslöshet?
I veckan presenterades europeiska statistikmyndigheten Eurostats siffror för juli månad. Sverige har EU:s fjärde högsta arbetslöshet med 9 procent. Bara Italien, Grekland och Spanien har högre arbetslöshet. Samtidigt har Sverige högst sysselsättning i hela EU, en placering som vi haft sedan 2005.