Innehållsförteckning
Om du till exempel blir gravid och magen växer så spänns huden på magen och förändrar hur naveln ser ut. Men navelns utseende påverkas också av hur tjock eller tunn huden runt naveln är. Om huden är tunn kan det leda till att hela naveln trycks ut av trycket från det som finns på insidan av magen.
Resterna av navelsträngen ramlar bort av sig själv, oftast inom två veckor. Naveln ska hållas ren. Tvätta försiktigt med vanligt vatten på en bomullspinne och torka sedan med en torr bomullspinne. Det är vanligt att den blöder och att det kommer lite vätska.
När försvinner navelbråck?
Det är medfött och ungefär vart femte barn föds med navelbråck. I de flesta fall försvinner det i 1- till 2-årsåldern, en naturlig konsekvens av att barnet börjar stå upp och på så sätt stärker sin magmuskulatur. Navelbråck kan också uppstå senare i livet och ungefär en vuxen av femtio beräknas få det.
Navelsträngen förbinder foster och placenta. Den tjocka navelvenen (vena umbilicalis) transporterar det syresatta blodet till fostret och 2 tunna artärer (arteriae umbilicales) transporterar sedan det syrefattiga blodet från fostret via placenta tillbaka till modern.
En frisk navel ser torr ut. Navelstumpen ramlar av efter cirka 7- 10 dagar. Huden runt ska vara blek. Om fuktigt eller kladdigt rengörs naveln med vatten en gång om dagen.
Hur sen avnavling?
På alla förlossningskliniker i Sverige praktiserar man det som idag anses vara sen avnavling, det vill säga att man väntar med att klippa navelsträngen till det gått åtminstone 3 minuter. Om du vill att de ska vänta längre än så, skriv gärna det i ditt förlossningsbrev.
Navelbråcket kan tryckas tillbaka tillfälligt även om det kan göra ont. Om navelbråcket orsakar större besvär kan en navelbråcksoperation vara påkallad. Ibland kan också bråcket klämmas åt så att det inte går att trycka tillbaka, vilket kallas för inklämt navelbråck.