Rekommendationer

Varfor heter det jul i Sverige?

Varför heter det jul i Sverige?

Jul verkar snarast vara ett germanskt ord för en högtid som låg ungefär vid den tidpunkt då den kristna kyrkan senare kom att fira minnet av Jesu födelse. Men man vet inte vad ordet ursprungligen betydde. Det är belagt i det nu utdöda gotiska språket.

Vad är det jul?

Ordet jul är ett nordiskt ord med dunkelt ursprung. Det finns inte bara i urnordiskan utan också i gotiskan. Ordet skulle kunna vara av germanskt ursprung, och sannolikt var då den urgermanska formen jehwla. Ordets ursprungliga betydelse är omstritt, men den kan ha betytt ”fest” eller ”högtid”.

Vad gör man på julafton i Sverige?

Detta gör de flesta familjer i Sverige för det är en tradition. Så som jultomten kommer på julafton och delar ut julklappar till alla snälla barn är också en tradition. Vi äter också en massa god mat, julskinka är huvudrätten. Till julskinkan har man också, sill, prinskorv, köttbullar, och annan god mat.

Vilka länder firar man jul?

Den dagen firas julen i de flesta länder, till exempel Storbritannien, Irland, Italien och USA. Det är då den traditionella julmaten äts och man ger varandra julklappar. Norden, det vill säga Danmark, Finland, Norge och Sverige, skiljer sig från resten av världen genom att fira Jesus födelsedag den 24 december.

Vad firades innan jul?

Som bekant firas julen till minne av Jesus födelse. Men från början firade inte de kristna (kristenheten) Jesus födelse överhuvudtaget. Det var först mot slutet av 300-talet när kristendomen gjordes till romersk statsreligion som Jesus födelsedag började firas.

Hur firar man jul i Norge?

Precis som i Danmark firas julen i Norge den 24 december och den handlar om att umgås med familjen och människorna du älskar, precis som i Danmark och Sverige. Norrmännen börjar sitt firande tidigt, ofta omkring första advent, med massor av rustik mat. Några traditionella rätter är lutefisk, ribbe och pinnekjøtt.

Vad finns det för jultraditioner?

Man slaktade julgrisen eller julgrisarna vid luciadagen och just det köttet saltades inte, utan serverades istället färskt vid jul. Att ha julskinka på julbordet är dock ingen urgammal tradition. De första skinkorna dök inte upp på våra bord förrän i slutet av 1800-talet. Faktiskt senare än julgranen.

Share this post