Rekommendationer

Varfor miljocertifiering av byggnader?

Varför miljöcertifiering av byggnader?

Att miljöcertifiera sin kontorsbyggnad innebär inte bara att ta ansvar för en hållbar framtid. En miljöcertifierad byggnad har dessutom visat sig ha ett högre värde på marknaden, lägre energikostnader och är mer attraktiv, både för allt mer miljömedvetna hyresgäster och medarbetare.

Vad är Miljöbyggnad Guld?

Guld. Guld är en hög nivå som de mest ambitiösa byggnaderna, ofta med uttalad miljöprofil, kan satsa på att få. Kraven som ställs är höga, till exempel tillåts inte radonhalten vara högre än en fjärdedel av lagstadgat krav.

Vad innebär Miljöbyggnad Silver?

Guld, silver eller brons? Miljöbyggnad är ett svenskt certifieringssystem, initierat av Bygga-Bo-Dialogen år 2005, utvecklat för att certifiera byggnader inom områdena Energi, Inomhusmiljö samt Material och Kemikalier. En enligt Miljöbyggnad undersökt byggnad erhåller sedan betyg guld, silver, brons eller klassad.

Vilken miljöcertifiering är bäst?

Utbudet av miljöcertifieringar ökar kontinuerligt och skälen till att miljöcertifiera är många. Miljöbyggnad, BREEAM och LEED är de tre främsta miljöcertifieringarna i Sverige, men de ledande certifieringarna uppdateras löpande och får dessutom konkurrens från flera nya aktörer.

Vilka certifieringar finns för byggnader?

På den svenska marknaden finns tre frekvent använda miljö- certifieringssystem: BREEAM, LEED samt det svenska systemet Miljöbyggnad. Det europeiska certifieringssystemet GreenBuilding är också vanligt på den svenska marknaden, men detta system bedömer endast byggnadens energiprestanda.

Vad innebär det att vara miljöcertifierad?

En miljöcertifiering erbjuder ett tydligt ramverk att arbeta efter för att bedöma hur miljömässigt hållbar en byggnad är. Själva certifieringen eller märkningen inkluderar en tredjepartsgranskning vilket innebär att man får en kvalitetssäkring av det arbete som utförts och byggnadens miljöprestanda.

Vad är en Miljöbyggnad?

Miljöbyggnad är en svensk miljöcertifiering som ger bra miljöer att leva, arbeta och leka i. Genom noggrann kontroll av huset med sexton olika indikatorer för energianvändning, innemiljö och material säkerställer Miljöbyggnad att byggnaden du vistas i är bra för dig och för miljön.

Vilken miljöcertifiering är vanligast i Sverige?

Även i Sverige visar statistik från Swedish Green Building Council (SGBC) att miljöcertifierade byggnader blir allt vanligare (SGBC 2016f). De vanligaste certifieringssystemen i Sverige är GreenBuilding, Miljöbyggnad, LEED och BREEAM.

Share this post