Innehållsförteckning
Varför ser man inte stjärnor i Sverige?
För att i Sverige hitta samma mörka natthimmel idag måste du åka till fjällvärlden. Idag byggs teleskop på avlägsna platser och hög höjd, där det är tunnare luft och färre gatljus. Som till exempel världens största spegelteleskop, Gran Telescopio Canarias, på Kanarieöarna. Vintergatan sedd från landsbygden på Cypern.
Varför kan man inte se stjärnor?
Ljusföroreningar medför att natthimlen blir mer diffus, vilket gör det svårare för astronomer att utföra observationer av rymden. Ju mer ljus vi har runt oss, desto svårare är det att se stjärnhimlen – och kan man inte se stjärnorna är det i sin tur svårare att forska om rymden.
Kan man se stjärnor?
Gå ut en klar kväll och vänd blicken upp mot himlen. Det du ser är en gnistrande stjärnhimmel där vissa stjärnor lyser klarare än andra. Här i Sverige kan vi se den norra stjärnhimlen och den ändrar sig också lite efter årstid. Vissa stjärnbilder kan vara näst intill osynliga vissa delar av året.
Vart kan man se stjärnorna?
Är du nyfiken på norrsken och andra särskilda händelser finns SpaceWeather.com. För satelliter och rymdstationen finns Heavens Above. Populär Astronomis stjärnkartor görs av Per Ahlin som driver Stockholms Folkobservatorium. Hans böcker Astronomisk kalender 2020 och Astronomisk kalender 2021 ges ut av Norstedts.
Kan man se stjärnorna idag?
Venus går att se som morgonstjärna lågt i sydost vid 6-tiden, men bara för att den ligger ett stycke ovanför ekliptikan. Den 24/2 vid 5-tiden kan man från södra Sverige se stjärnan Antares nära nedanför den avtagande halvmånen i sydsydost.
Hur kan man påstå att vi kan se bakåt i tiden när vi tittar upp på stjärnhimlen?
Teleskopet visar stjärnan som den såg ut just när ljuset skickades ut. Sedan dess har ljuset varit på väg med ljusets hastighet mot oss för att just nu fångas upp av teleskopet. Detta gör att om vi ser något mycket långt bort i universum så ser vi ”bakåt i tiden”.
Vad är en stjärna och hur kan den lysa?
Energin frigörs längst inne i stjärnans centrum där temperaturen är många miljoner grader. Där kolliderar och trycks hela tiden kärnor av grundämnet väte samman och bildar grundämnet helium plus värme. Hela tiden flyter värme inifrån upp mot stjärnans ytlager så att de hålls varma och lysande.