Innehållsförteckning
Varför Seriekopplar man lampor?
Seriekopplade lampor utövar ett större motstånd mot strömmen än en enda lampa. Denna egenskap att motverka strömmen kallas komponentens eller kopplingens resistans. Strömstyrkan genom komponenten är mindre, ju större komponentens resistans är. Två seriekopplade lampor.
Hur är lamporna kopplade?
Seriekoppling innebär att komponenterna är kopplade i serie eller på en rad. Det är vanligt att batterier eller lampor är seriekopplade. Bilden nedan visar exempel på seriekoppling med tillhörande kopplingsschema. I det högra exemplet med två seriekopplade batterier kommer den lampan att lysa dubbelt så starkt.
Vad är det som händer i en glödlampa när den börjar lysa?
Från glödtrådens ända går elektriska trådar ut genom sockeln. Elektrisk ström gör glödtråden väldigt het. Det är därför den börjar lysa. Lite av glödtråden dunstar bort varje gång vi använder glödlampan.
Hur stor spänning är lamporna kopplade till?
Det innebär att spänningen kommer att fördelas jämnt. Med sju glödlampor som ska ”dela på” 230 V blir det cirka 33 V över respektive glödlampa. Den totala effekten i kretsen är summan av de sju glödlampornas individuella effekt (n är antalet lampor). Vi kan även räkna ut hur stor ström som går genom kretsen.
Vem utvecklade den första glödlampan?
Den tyska uppfinnaren Heinrich Göbel utvecklade 1854 den första moderna glödlampan med en karboniserad bambuglödtråd i en vakuumkula i syfte att förhindra oxidation.
Hur många Watt är glödlampor?
Glödlampor är ofta avsedda för en spänning på 230 eller 240 volt (tidigare 220 V), men också andra spänningar används, exempelvis 6, 12, 24, 48, 110 och 400 volt. De vanligaste effekterna är 7, 15, 25, 40, 60, 75, 100, 150 och 250 watt, men det finns glödlampor från under en watt upp till flera tusen watt.
När sattes de första glödlamporna upp i Sverige?
I Sverige sattes de första glödlamporna upp 1881, på Strömparterren i Stockholm. Vid 1800-talets slut fanns det 12 000 glödlampor i Stockholm. Det var först på 1910-talet som glödlampan blev vanlig belysning i Sverige, tack vare en teknisk förbättring av glödtråden i volfram.