Innehållsförteckning
Varför ska vi inte slösa på vattnet?
Trots att de kommunala vattenverken producerar nästan 900 miljarder liter dricksvatten per år, knappt en procent av det sötvatten som är tillgängligt, så finns det både ekonomiska och miljömässiga skäl att inte slösa. Det som hamnar i vattnet och därefter kretsloppet påverkar miljön och vår framtida vattenkvalitet.
Hur många liter vatten går åt när man duschar?
En dusch på tre minuter drar bara 36 liter. En vattenspridare gör av med 150-350 liter vatten på 20 minuter. Det går åt ca 50 liter vatten för en maskin tvätt.
Hur mycket vatten går det åt när man vattnar?
En vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter. För varje minut som kranen står och rinner går det åt 6 liter vatten. Ett fyllt badkar motsvarar 150 liter vatten. En dusch på 3 minuter motsvarar 36 liter.
Vad kostar det att duscha i 20 minuter?
För hushåll med kommunalt vatten, kostar det ca 20-25 kr/m3. En dusch på 15 minuter drar ca 180 liter vatten. 50 liter varmvatten kostar ca 2-3 kr i en elberedare beroende på hur varmt du duschar.
Vad är en normal vattenförbrukning?
Hushållen använder i snitt 140 liter dricksvatten per person och dygn. Siffran baseras på statistik från vattenmätare över hela Sverige. Det är en långsamt sjunkande trend, dvs. sjunkande vattenanvändning per person.
Hur ofta ska man flytta Vattenspridaren?
När det är 2,5 cm vatten i burken kan du flytta spridaren och burken. Kontrollera efter vattning hur djupt jorden är fuktad. Den bör vara fuktig ned till 10-15 cm. Anteckna gärna hur lång tid det tog att vattna så kommer du ihåg till nästa tillfälle.
Hur länge ska Vattenspridaren vara på samma ställe?
Vid varmt väder (över 20 grader) ska du vattna 2-3 gånger ca 1-2 timmar per tillfälle. Totalt bör du alltså vattna 3-6 timmar varje dag beroende på vädret.
Vad beror vattentryck på?
Vattentryck är alltså kraften som vatten utövar på en annan kropp per ytenhet. Ett samlingsnamn för tryck som utövas av vätskor är det hydrostatiska trycket. Trycket under vatten ökar med djupet. Ju djupare under vatten man kommer, desto mer vatten finns ovanför en och desto större blir alltså trycket.