Innehållsförteckning
Varför slits däcken mer i mitten?
Var noga med att kontrollera däcktrycket regelbundet. Däck som slits i mitten: Om mönstret nöts mer i mitten än i ytterkanterna, har du kanske pumpat för mycket luft i däcken. Detta kan öka risken för punktering.
Varför slits framdäcken?
De slits mest på den sida som ”plogar mest”. Vad jag sade är att om däcken slits absolut jämt så är det oftast inte fel på hjulinställningen, fel hjulvinklar brukar synas genom ojämt slitage.
När slits däcken mest?
Mitten av slitbanan bär mest last och slits ut snabbare än ytterkanterna. För att undvika detta, kontrollera alltid däcken när de är kalla, innan de blivit körda eller minst tre timmar efteråt.
Hur slits däck med för lite luft?
I mitten var det nästan helt slut men i kanterna var det 1-2 mm djupare mönster. Har jag haft för högt ringtryck – har läst att centripetalkraften (det som också ibland kallas centrifugalkraften) slugnar ut luften och däcken töjer sig mest i mitten av slitbanan.
Hur mycket slits däcken?
Det är naturligt att däcket slits när det används. Vanligtvis håller däcket med godkänt mönsterdjup i 5-10 år. Det kan även hålla kortare eller längre än så beroende på hur mycket bil du kör. Men det finns också andra anledningar som gör att däcket slits mycket snabbare än så, vilka du kan påverka.
Hur stor del av slitbanan behöver man enligt lag mäta?
Kontrollera mönsterdjupet regelbundet med en mönsterdjupsmätare. Det gör det mycket lättare att mäta och dessutom går det fort. Sommardäck måste ha minst 1,6 mm mönsterdjup (3,0 mm för vinterdäck) i huvudmönstret (motsvarar de mittersta 75% av slitbanans bredd) runt hela däckets omkrets.
När ska man byta slitna däck?
Helt nya sommardäck har ett mönsterdjup på 7–8 mm och vinterdäck 9–10 mm och lagen kräver att mönsterdjupet är minst 1,6 mm på sommardäck och minst 3 mm på vinterdäck för att man ska få köra med däcken. Rekommendationen är dock att byta däck när mönsterdjupet är 3 mm på sommardäck och 5 mm på vinterdäck.
Vad är camber och Caster?
Cambervinkel är den vertikala vinkeln hos hjulen på ett fordon, jämfört med karossens vertikala vinkel. Camber används i utformningen av fordonets styrning och fjädring. Om ovansidan av hjulet är längre ut än nedansidan (det vill säga längre bort från axeln), kallas det positiv camber.