Innehållsförteckning
Varför stängs cementfabriken på Gotland?
Bakgrunden till krisen är att Cementas nuvarande tillstånd att bryta kalksten på två platser på Gotland, till cementfabriken i Slite, går ut den sista oktober i år. Tillstånd till förlängning och utökning av brytningen beviljades av mark- och miljödomstolen i januari 2020.
Hur ägs Cementa?
Men efter diverse sammanslagningar och ägarbyten hit och dit och kors och tvärs, så köptes Cementa 1999 av den tyska storkoncernen Heidelberg Cement Group. Heidelberg Cement Group är ett gigantiskt företag som är verksamt i ett 40-tal länder runtom i världen, och har en omsättning på 11 miljarder euro.
Vad saknas i Cementas ansökan?
MÖD avvisar Cementas ansökan om tillstånd till fortsatt och utökad täktverksamhet vid Slite på Gotland. MÖD bedömer, till skillnad från mark- och miljödomstolen, att Cementas miljökonsekvensbeskrivning är så bristfällig att det saknas förutsättningar för att göra en prövning av tillståndsansökan.
Vad tycker gotlänningar om Cementa?
Flera lantbrukare på norra Gotland tycker att beskedet var väntat. – Min reflektion är att cementtillverkningen är bra för Gotlands utveckling, säger Andreas Sorby som driver ett lantbruk i Tingstäde med 750 tackor och 200 hektar växtodling. – Behovet av cement runt om i Sverige är ju jättestort.
Varför avvisar domstolen Cementas ansökan på vilka grunder?
Mark- och miljööverdomstolen har till skillnad mot mark- och miljödomstolen gjort bedömningen att Cementas miljökonsekvensbeskrivning inte är godtagbar och att det därför finns hinder mot en prövning av Cementas ansökan. Domstolen har till följd av detta undanröjt mark- och miljödomstolens dom och avvisat ansökningen.
Varför får inte Cementa tillstånd?
Det finns tydliga bevis för att Cementas verksamhet redan idag leder till att saltvatten tränger in i området, enligt Sveriges geologiska undersökning (SGU). Mark- och miljööverdomstolen skriver i sin dom att grundvattenkvaliteten i Mellersta Gotland-Roma redan idag inte uppnår kraven för god grundvattenstatus.