Innehållsförteckning
Vart sträcker sig Östersjön?
Östersjön gränsar politiskt i väster till Danmark och Sverige, i öster till Finland, Ryssland, Estland, Lettland och Litauen, i söder till Polen och Tyskland. Utfartsleder är genom Öresund, Lilla Bält och Stora Bält. Vid Åland avgränsas ett särskilt bäcken som kallas Bottenhavet.
Är Östersjön ett ekosystem?
Östersjön är alltså ett artfattigt ekosystem och många arter lever nära sin utbredningsgräns. Båda dessa faktorer gör att ekosystemets känslighet för ytterligare påverkan är stor. Det har helt enkelt låg motståndskraft mot störningar. Inom Östersjöns stora avrinningsområde bor 90 miljoner människor.
Vad är problemet med Östersjön?
Östersjön är ett av världens mest förorenade hav. Avrinningsområdet består av nio länder med totalt 90 miljoner människor. I länderna finns industrier, jordbruksmarker och skogsbruk. Härifrån tar vattendragen med sig stora mängder föroreningar och gifter som till slut hamnar i havet.
Hur förändras salthalten i Östersjön från söder till norr?
Östersjön är ett bräckt hav. Det betyder att vattnet är en blandning av söt- och saltvatten. Salthalten är högre i södra Östersjön på grund av förbindelsen med andra hav, medan floder och älvar som mynnar i de norra delarna gör vattnet i Bottenhavet och Bottenviken mer sött.
Vad är Östersjön för vatten?
Fakta om Egentliga Östersjön. Egentliga Östersjön präglas av sitt bräckta vatten och en permanent skiktad vattenmassa. Ytvatten och djupvatten blandas inte, och syrebrist är vanligt i djupa områden. De arter som lever här utgör en unik blandning av saltvattens- och sötvattensarter.
Hur är miljön i Östersjön?
Östersjöns miljötillstånd är inte bra. Övergödning, farliga ämnen och fiske har påverkat ekosystemen i Östersjön under lång tid. Övergödningen från land har minskat rejält, men gamla övergödningsskulder i sedimenten är svårare att åtgärda.
Hur mår Östersjön idag 2021?
Hur bildas Språngskikt i Östersjön?
Det kalla och saltare vattnet ligger djupast och det varmare och sötare vattnet överst. Under höstens stormar blandas vattnet i de övre vattenmassorna om och både salthalt och temperatur kan då bli samma ända ner till 30 meters djup. På våren värms ytvattnet upp igen och vattnet börjar åter skikta sig.