Innehållsförteckning
Kommunen har det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver (2 kap. 1 § SoL), som omsorg, vård och service, upplysningar, råd, ekonomisk hjälp och annat bistånd (3 kap. 1 § SoL). Socialnämnden är politiskt tillsatt och ansvarar för kommunens socialtjänst.
Socialtjänsten skall under hänsynstagande till människans ansvar för sin och andras sociala situation inriktas på att frigöra och utveckla enskildas och gruppers egna resurser. Verksamheten skall bygga på respekt för människornas självbestämmanderätt och integritet.
Vad är missbruksvården?
Klienterna inom LVM-vården har allvarliga missbruk av alkohol, narkotika, läkemedel eller blandmissbruk. De flesta har många års drogberoende bakom sig och stora sociala och psykiska problem. Fyra av fem som kommer till våra LVM-hem är omedelbart omhändertagna i ett akut livshotande läge.
Kommunen kan ofta hjälpa till om du är i en svår situation. Det finns olika slags enheter, mottagningar och projekt som vänder sig just till barn och ungdomar och deras familjer. Det kan handla om många saker, till exempel om missbruk, våld, sexuella övergrepp, kriminalitet eller ekonomi.
Socialtjänstlagen, SoL, är en målinriktad ramlag. I portalparagrafen anges de övergripande målen och grundläggande värderingarna för samhällets socialtjänst. Målen ger uttryck för principen om alla människors lika värde och lika rätt till social trygghet, vård och omsorg.
Vem kan få LVM?
En person som inte kan bryta sitt missbruk, inte går med på vård och utgör en fara för sig själv eller andra kan vårdas enligt Lagen om vård av missbrukare i vissa fall, LVM. Syftet är att bryta missbruket och motivera till frivillig behandling. Det är socialnämnden som ansöker om att personen ska vårdas mot sin vilja.
Vem kan göra LVM?
För att kunna omhänderta en vuxen missbrukare enligt LVM måste läkare, socialsekreterare eller en nära anhörig göra en LVM-anmälan till socialtjänsten. Socialtjänsten gör sedan en utredning följt av en ansökan om tvångsvård hos förvaltningsrätten om det visar sig att personen i fråga är i behov av vård.
https://www.youtube.com/watch?v=s44m_ZbRgIw
Till socialnämndens uppgifter hör bland annat att genom uppsökande verksamhet och på annat sätt främja förutsättningarna för goda levnadsförhållanden, svara för omsorg och service, upplysningar, råd, stöd och vård, ekonomisk hjälp och annat bistånd till familjer och enskilda som behöver det.