Rekommendationer

Vem beslutar om en delegationsordning?

Vem beslutar om en delegationsordning?

Delegation av beslut. Sammanfattning: En nämnd kan delegera sin beslutsrätt till presidiet, utskott, ledamot, ersättare eller anställd hos kommunen. Nämnden beslutar själv om sin delegationsordning. Delegerat beslut ska anmälas till nämnden.

Vad ska ett delegationsbeslut innehålla?

Delegationsbeslut. Delegation enligt kommunallagen innebär att beslutanderätten flyttas över till någon annan (delegaten). Till exempel kan en nämnd delegera till presidiet, ett utskott, en ledamot eller ersättare att besluta på nämndens vägnar i ett visst ärende eller en viss grupp av ärenden.

Vilken del av kommunen beslutar normalt delegationsordningen för PBL ärenden?

Kommunstyrelsen/nämnden får enligt 6 kap. 39 § KL delegera åt ordförande eller annan ledamot att fatta beslut i ärenden som är så brådskande att inte kommunstyrelsens/nämndens avgörande kan inväntas. Vilka beslut som kan delegeras och om det finns några begränsningar framgår inte av lagtexten.

Varför delegationsordning?

Syftet med delegationsordning är att avlasta nämnden vissa rutinmässiga beslut genom att överlåta dessa beslut till någon annan. Organisationen blir då mer effektiv genom att beslutsvägarna blir kortare och handläggningen snabbare.

Kan jag säga nej till att delegera en uppgift?

Delegering får endast ske när det är förenligt med god och säker vård och en vårdgivare kan inte kräva att någon ska delegera en medicinsk arbetsuppgift och inte heller att någon är tvungen att ta emot en delegering.

Kan nämnden fatta ett tillsynsbeslut i förebyggande syfte?

När det strikt avgränsade tillsynsbegreppet används i en lag hindrar det inte att tillsynsmyndigheter även i fortsättningen kan ha till uppgift att arbeta främjande och förebyggande, för att effektivt uppnå lagstiftningens mål.

Share this post