Rekommendationer

Vem ska folja miljobalken?

Vem ska följa miljöbalken?

Bevisbördan för att de allmänna hänsynsreglerna följs ligger på verksamhetsutövaren vid olika typer av tillståndsprövning och tillsyn. Verksamhetsutövarnas skyldighet att följa upp verksamhetens inverkan på miljön regleras i särskild förordning.

För vilka gäller miljöbalken?

Miljöbalken syftar till att främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer kan leva i en hälsosam och god miljö. Miljöbalken består av 33 kapitel fördelade på sju avdelningar. Följande kapitel är av särskild betydelse för Kemikalieinspektionens verksamhet.

Vem behöver rätta sig efter reglerna i miljöbalken?

Prövning och överklagande Regeringen, länsstyrelserna och andra förvaltningsmyndigheter, kommunerna, miljödomstolarna, Miljööverdomstolen och Högsta domstolen prövar mål och ärenden enligt miljöbalken eller föreskrifter meddelade med stöd av balken.

Vilka av delarna nedan ingår i miljöbalken?

FÖRSTA AVDELNINGEN

  • 1 kap. Miljöbalkens mål och tillämpningsområde.
  • 2 kap. Allmänna hänsynsregler m.m.
  • 3 kap. Grundläggande bestämmelser för hushållning med mark- och vattenområden.
  • 4 kap. Särskilda bestämmelser för hushållning med mark och vatten för vissa områden.
  • 5 kap.
  • 6 kap.

Vad inleds miljöbalken med?

Varje avsnitt inleds med en summering av hur det påverkar ett företags verksamhet. Vi har också valt att berätta mer om REACH som är EU:s kemikalielagstiftning. Vill du läsa miljöbalken i sin helhet hittar du den här.

Hur fungerar miljöbalken?

miljöbalken fungerar som instrument för att minska miljöbelastningen till nivåer som naturen långsiktigt tål. Det är därvid viktigt att kommittén beaktar syftet med de nationella miljökvalitetsmålen och de regionala mål som länsstyrelser och andra myndigheter fått i uppdrag att utveckla.

Share this post