Innehållsförteckning
Vem uppfann raketmotorn?
Konstantin Tsiolkovskij
Robert GoddardYvonne BrillOrville Carlisle
Raketmotor/Uppfinnare
När uppfanns rymdfarkoster?
1957 fraktade den ryska raketen R-7 världens första satellit, Sputnik, ut i omloppsbanan kring jorden. Upphovsmannen bakom R-7 var ingenjören Sergej Koroljov (1907-1966). Fyra år senare, 1961, blev hans landsman Jurij Gagarin (1934-1968) den första människan i rymden ombord på Vostok-1.
Vad drivs raketer av?
Fast-bränsle-raketer, använder drivmedel i fast form, till exempel kompositkrut. Flytande-bränsle-raketer, använder ett eller fler ämnen i flytande form som drivmedel, till exempel flytande syre och flytande väte. Hybridraketer, använder ett fast och ett flytande ämne. Exempel på hybriddrivmedel är PVC och lustgas.
Hur fungerar en raket?
Man behöver därför ha en så kallad flerstegsraket. Det är en raket som använder sig av två eller fler raketsteg, som vart och ett innehåller sina egna raketmotorer och raketbränsle. Raketsteg kan antingen staplas ovanpå varandra eller fästas parallellt bredvid varandra.
Vem uppfann första rymdraketen?
Vem gjorde den första rymdraketen?
Wernher von Braun hade en dröm Mannen bakom raketen hette Wernher von Braun. Han föddes i Tyskland 1912 och började tidigt intressera sig för raketer och möjligheten till rymdfart. I början av 1930-talet läste han fysik och utvecklade raketer, som kunde nå flera kilometer upp i luften.
Hur styr man en raket i rymden?
När rymdfarkoster lämnar jordatmosfären tas framdrivningen över av raketmotorer som blåser ut joner – elektriskt laddade atomer – med hög fart. Nasas rymdsond Dawn kom till exempel till dvärgplaneten Ceres med en jonmotor som inte behövde vara särskilt stark för att accelerera farkosten i rymdens vakuum.
Hur gör man en egen raket?
Alla raketer fungerar med hjälp av samma princip: en kemisk reaktion i raketen producerar gaser som utvidgar sig med stor kraft och pressas ut ur raketens munstycke. Det tryck som därmed uppstår knuffar raketen i motsatt riktning så att raketen rör sig framåt. Mängden av bränsle påverkar hur långt en raket flyger.