Rekommendationer

Vilka atgarder i butiken reglerar konsumentkoplagen?

Vilka åtgärder i butiken reglerar konsumentköplagen?

Vad som avses med fel.

  • Påföljder vid fel på varan.
  • Reklamation.
  • Avhjälpande och omleverans.
  • Rätt till prisavdrag eller hävning.
  • Skadestånd.
  • Skadeståndets omfattning vid säljarens dröjsmål och vid fel på varan.
  • Prisskillnad.
  • Vad gör man om man inte är nöjd med en tjänst?

    Konsumenten kan reklamera fel upp till tre år, efter att du slutförde uppdraget. Undantaget är om tjänsten gäller arbete på mark, byggnader eller andra fasta saker. Då kan konsumenten reklamera fel i upp till tio år. När konsument har upptäckt felet ska konsumenten klaga på felet inom rimlig tid.

    Vad regleras i konsumentköplagen?

    Konsumentköplagen gäller Försäljning av lösa saker, till exempel livsmedel, kläder, möbler och bilar. Lagen gäller alla varor, även begagnade varor och varor som säljs till sänkt pris. Byte av lösa saker. Beställning av en vara som ska tillverkas, till exempel en specialbyggd båt.

    När är en tjänst felaktig?

    Bedömningen om tjänsten är felaktig beror på vilket fel man åberopar. Om man ser under tjänstens gång att tjänsten inte utförts fackmässigt kan man meddela detta till säljaren direkt men oftast hittar man felen med tjänsten när den är fullgjord och man kan se resultatet.

    Kan man friskriva sig från konsumentköplagen?

    Svaret på den frågan är nej. Konsumentköplagen är en tvingande lagstiftning till konsumentens fördel. Avtalsvillkor som är till nackdel i jämförelse med lagen är ogiltiga, 3 § konsumentköplagen(KköpL).

    Vad kan man anmäla till Konsumentverket?

    Checklista för anmälan via post:

    1. Ange företagsnamn.
    2. Ange om din anmälan gäller någon viss vara eller tjänst.
    3. Beskriv tydligt varför du vill göra en anmälan mot företaget.
    4. Ange datum och tidpunkt för det inträffade.
    5. Ange var du kom i kontakt med det du vill anmäla, till exempel butik eller webbplats.

    Vilka rättigheter innebär konsumentköplagen för konsumenten?

    Vid fel ska du reparera eller erbjuda en likvärdig vara I andra hand kan du erbjuda konsumenten prisavdrag eller ersättning för att själv rätta till felet. Om felet är väsentligt kan konsumenten ha rätt att häva köpet och få pengarna tillbaka. Om felet har orsakat skada har konsumenten rätt till ersättning.

    Vad kan man göra om man som konsument inte kommer överens med företaget?

    Anmäl till ARN om du och företaget inte kommer överens När du och företaget inte kommer överens kan du göra en anmälan till myndigheten Allmänna reklamationsnämnden (ARN). ARN bedömer ditt ärende och lämnar en rekommendation om hur tvisten ska lösas.

    Vad händer om man inte följer ARNs beslut?

    De beslut som ARN tar har ingen rättslig sanktion med det menas att företaget måste inte följa det beslut som ARN tar. Däremot har ARN något som de kallar för ”svartalistan” vilket innebär att företag som inte följer ARN:s råd blir listade på en lista där ARN varnar privatpersoner för att använda sig av företaget.

    Share this post