Rekommendationer

Vilka bodde i Kalmar slott?

Vilka bodde i Kalmar slott?

Åren 1557-1560 var Kalmar slott residens för Erik XIV under hans tid som hertig av Kalmar och Kronobergs län. Han fortsatte byggnadsverksamheten vid slottet även sedan han lämnat den som bostad. Under Eriks tid lades större delen av arbetet i slottet på inredningar. Johan III fortsatte byggnadsverksamheten vid slottet.

Vem bodde i slottet Tre Kronor?

Anläggningen utvecklades under den senare hälften av 1200-talet till ett medeltidsslott med ringmur, borggård och ett flertal byggnader. 1269–1273 bor kung Valdemar Birgersson tidvis på slottet, och 1300 föds Birger Magnussons son Magnus Birgersson här.

Varför ville Gustav Vasa ha ett slott just där?

Vid reformationen drogs klostret in till staten och 1537 började slottet uppföras under ledning av byggmästare Henrik von Köllen. Slottet byggdes på Gustav Vasas initiativ och utgjorde en del av ett nytt nationellt försvarssystem. Samtidigt uppfördes slottet som en representativ bostad för renässansfursten Gustav Vasa.

Vilka kungar har bott på Kalmar slott?

Under Vasakungarna Gustav I, Erik XIV och Johan III fick slottet sitt nuvarande utseende. Den medeltida borgen förvandlades under 1500-talet till ett renässanspalats efter kontinental förebild.

Hur byggdes Kalmar slott?

Magnus Ladulås lät i slutet av 1200-talet bygga en borganläggning med ringmur och torn runt den gamla kastalen. I väster ligger Kuretornet där den gamla huvudentrén fanns. Borgen var då Sveriges modernaste fästning. Under lång tid var slottet en stark försvarsanläggning, främst genom sitt strategiska läge.

Vem bor på Kungliga slottet?

Välkommen till ett av Europas största och mest levande slott. Slottet är H.M. Konungens officiella residens och väsentliga delar av monarkins representation äger rum här, samtidigt som stora delar av slottet är öppet året om. Slottet är arbetsplats för Kungaparet och de ämbeten som ingår i Kungl. Hovstaterna.

Varför var Gustav Vasa viktig för Sverige?

Under 1500-talet blev Sverige ett enat och självständigt rike med en kungamakt som gick i arv och en kyrka som lydde under kungen. Gustav Vasa var den enande kraften och under hans söner ökade Sveriges betydelse i Europa, trots att de kämpade inbördes om kungakronan.

Share this post