Vilka grundkrav måste uppfyllas för att en handling överhuvudtaget ska kunna beläggas med sekretess?
För att en myndighet ska kunna hemlighålla en uppgift i en allmän handling så måste det finnas en sekretessregel i lag som tar sikte på just den typ av uppgift som du har efterfrågat (TF 2:2).
I vems intresse finns sekretessen?
Enligt 24 kap 8 § OSL gäller sekretess i sådan särskild verksamhet hos en myndighet som avser framställning av statistik för uppgift som avser en enskilds personliga eller ekonomiska förhållanden och som kan hänföras till den enskilde. Sekretessen är absolut och innebär att uppgifterna inte kan lämnas ut.
Hur länge har man tystnadsplikt?
Sekretessen gäller både skriftliga och munt- liga uppgifter. Sekretessen gäller så länge som risken för men kvarstår, högst i 70 år. Sekretessen gäller alla medarbetare som hanterar sekretessbelagda handlingar eller arbetar inom sjukvård och har kontakt med patienter.
Hur lång tid gäller tystnadsplikt?
Angående tiden för sekretess enligt 31 kap. 16 § OSL framgår det av bestämmelsens andra stycke att sekretessen för uppgift i en allmän handling gäller i högst tjugo år.
Hur blir en handling sekretessbelagd?
När du konstaterat att en handling är allmän är det ändå inte säkert att den är offentlig, det vill säga tillgänglig för allmänheten. Någon form av sekretess kan föreligga. För att en handling ska kunna sekretessbeläggas måste det finnas stöd i offentlighets- och sekretesslagen.
För vem gäller sekretess?
Den personkrets som omfattas av sekretess Offentlighets- och sekretesslagen (OSL) gäller för alla som är anställda inom den offentliga hälso- och sjukvården, oavsett befattning eller huvudmannaskap.
Vilka uppgifter skyddas av sekretess?
Vilka uppgifter omfattas av sekretessen? Sekretessen gäller till exempel uppgifter om vem som är patient, patientens sjukdom och behandlingen av den, patientens adressuppgifter, uppgifter om familjeförhållanden och andra sociala förhållanden, arbetsoförmåga, arbetsgivare, med mera.