Innehållsförteckning
Vilka jobbar på ett bårhus?
Obduktionstekniker, som också kan kallas för obduktionsbiträde eller för obduktionsassistent, utför bårhusarbete, dvs arbetar på bårhus, sjukhus och andra institutioner där de ansvarar för hantering av avlidnas kroppar. De utför också det praktiska arbetet vid obduktioner.
Hur är det att jobba på bårhus?
Obduktionstekniker arbetar på bårhus, sjukhus och andra institutioner och ansvarar för avlidnas kroppar. De utför också det praktiska arbetet vid obduktionen. Cirka 20 procent av alla som avlider obduceras. Obduktionstekniker förbereder obduktionen genom att öppna kroppen samt ta ut och dissekera organen.
Vad händer efter dödsfall på sjukhus?
Om en person avlider på ett sjukhus förs den avlidne till sjukhusets bårhus. Sjukhuset ansvarar för att en läkare skriver ett dödsbevis innan den avlidne transporteras till bårhuset. Transporten inom sjukhuset från avdelningen till bårhuset utförs oftast av vaktmästare eller annan personal.
När måste den döda begravas?
Kremering eller gravsättning av en avliden person ska ske inom en månad från dödsfallet. Skatteverket kan medge anstånd om senare begravning men det sker bara om det finns särskilda skäl.
Hur mycket tjänar en obduktion?
26 600 kronor. Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer. Till skillnad mot till exempel medianlön som är den lön som ligger i mitten av spannet.
Vem får obduktionsprotokoll?
Svaren vid en klinisk obduktion meddelas inte direkt till den avlidnes anhöriga utan skickas till ansvarig läkare. Närstående kan av läkaren begära att få ta del av resultatet.
När ska obduktion utföras?
Beslut om klinisk obduktion, så kallad dödsorsaksobduktion, fattas av läkare och ska ske snarast möjligt efter dödsfallet. En klinisk obduktion kan ske om dödsfallet kan antas vara naturligt och utförs i syfte att: fastställa dödsorsaken. få kunskap om den sjukdom som orsakat dödsfallet.