Innehållsförteckning
Vilka läkare behövs mest?
Allmänläkare arbetar mindre: 77 procent i genomsnitt. Underläkare jobbar mest – 96 procent i genomsnitt för ST-läkare och 98 procent för AT-läkare. Antalet utfärdade läkarlegitimationer sjönk med 10 procent mellan 2015-2019, trots att antalet examinerade ökade under samma period.
Vilka läkare är det brist på?
15 regioner bedömer att det råder balans och fem regioner uppger att det finns ett överskott av läkare som saknar specialistkompetens. De specialiteter som flest regioner har brist på är allmänmedicin, psykiatri och akutsjukvård.
Vilka specialistläkare finns det?
Några exempel på specialiseringar är: Patolog, barnneurolog, embryolog, narkosläkare, kardiolog, radiolog, reumatolog, dermatolog, onkolog, gynekolog, förlossningsläkare, neonatalläkare, epidemiolog, psykiatriker, smärtläkare, rättsläkare och immunolog.
Är det svårt att få ST tjänst?
2012 fanns 61 specialister enligt Socialstyrelsens statistik och idag finns cirka 250 ST-läkare inom specialiteten. Problem: Föreningen svarar att det finns för få ST-tjänster och att ett problem är att det saknas utbildningsprogram och specialistkompetenta handledare för ST-läkare, eftersom det är en ny specialitet.
Är det läkarbrist i Sverige?
År 2016 uppgav 42 procent att de hade en fast läkare. 2019 var det endast 26 procent som hade en fast läkarkontakt samt annan fast kontakt. Bland dem med många sjukdomar saknar cirka 60 procent en fast läkare! Efter flera år av reformarbete går alltså utvecklingen bakåt.
Hur många reumatologer finns det i Sverige?
(med ca 70% tjänst- göringsgrad) dvs totalt 500 specialister i reumatologi. Kan också uttryckas som 4 specialis- ter/100 000 invånare för länssjukvård och 1 specialist/100 000 invånare för regionsjuk- vård. Med 10.3 miljoner invånare behöver vi således vara 515 reumatologspecialister.
Hur många Hjärnkirurger finns det i Sverige?
Detta innebär ett behov av 515 specialister. Vi har idag 272 specialister och 120 ST-läkare. Men ca 80-90 specialister pensioneras inom 10 år.
Hur många Läkarspecialiteter finns det?
Medicinsk specialitet[redigera | redigera wikitext] Från och med den första maj 2015 finns det 44 basspecialiteter i Sverige, av vilka vissa har ytterligare grenspecialiteter under sig. Utöver dessa finns tio tilläggsspecialiteter.
Hur får man St-tjänst?
Att söka ST ST-tjänsterna annonseras via regionernas webbplatser, i tidningar och hos Arbetsförmedlingen. Ibland kan en ST-tjänst påbörjas som ett vikariat under ST-liknande former. När du ska söka ST-tjänst bör du kontrollera kvaliteten vid utbildningsklinikerna.
Var är det lättast att få AT tjänst?
Enligt statistik jag samlat in från de enskilda landstingen har inget sjukhus i nuläget färre än tio sökande per AT-plats. Läkarbristen i landet är ett faktum, och inte ens hälften av de legitimationer som utfärdats de senaste tio åren har enligt statistik från Socialstyrelsen gällt personer som gjort AT.