Innehållsförteckning
Vilka måste Hållbarhetsrapportera?
Vilka företag ska ha en hållbarhetsrapport? Företag som uppfyller två eller alla tre av följande villkor, under båda de två senaste räkenskapsåren, ska upprätta en hållbarhetsrapport: Medelantalet anställda har varit mer än 250 personer. Den redovisade balansomslutningen har varit mer än 175 miljoner kronor.
Vad innehåller en hållbarhetsrapport?
Hållbarhetsrapporten ska innehålla upplysningar som behövs för förståelsen av ”konsekvenserna av verksamheten” inom fyra områden:
- miljö (användning av energi, vatten, växthusgasutsläpp och andra föroreningar)
- sociala och personalrelaterade frågor (jämställdhet, arbetsvillkor, hälsa och säkerhet)
Vilka bolag omfattas av hållbarhetsrapport?
Kravet på hållbarhetsrapport gäller de företag som omfattas av årsredovisningslagen (eller motsvarande lag för finansiella företag) och är således inte kopplat till associationsform. Det innebär att även t. ex. stiftelser, ideella föreningar och handelsbolag omfattas i den mån de överstiger villkoren.
Vad måste ingå i en hållbarhetsredovisning?
Vad ska finnas med i hållbarhetsrapporten?
- Miljö
- Sociala förhållanden.
- Personal.
- Respekt för mänskliga rättigheter.
- Motverkande av korruption.
Vilka företag är skyldiga att ha en hållbarhetsredovisning?
De svenska företag som omfattas av kravet på hållbarhetsredovisning är företag som uppfyller minst 2 av följande 3 kriterier: fler än 250 anställda. en omsättning över 350 MSEK. en balansomslutning över 175 MSEK.
När måste man Hållbarhetsrapportera?
Sedan den 1 december 2016 är det lag på att svenska bolag över viss storlek måste upprätta en hållbarhetsrapport. Lagen ska tillämpas från och med räkenskapsåret 2017 och syftar till att göra information om hur företag arbetar med hållbarhetsfrågor mer transparent och jämförbar.
Vilka omfattas av Disclosure förordningen?
Förordningen tillämpas på finansmarknadsaktörer som tillhandahåller finansiella produkter, vilka även omfattas av disclosureförordningen. Den omfattar dessutom de företag och offentliga organ som är skyldiga att ta fram en hållbarhetsrapport i samband med årsredovisningen (se föregående avsnitt).
Vilka bolag omfattas av NFRD?
EU-direktivet om icke-finansiell rapportering Direktivet om icke-finansiell rapportering (Non Financial Reporting Directive, NFRD) innehåller krav på vissa företag att ta fram en hållbarhetsrapport. De som berörs är företag av allmänt intresse som har fler än 500 anställda.
Vad måste ingå i hållbarhetsredovisningen?
En hållbarhetsredovisning ska enligt lag behandla fem olika områden: miljö (exempelvis användning av energi och vatten, samt växthusgasutsläpp och andra föroreningar), sociala och personalrelaterade frågor (exempelvis jämställdhet, arbetsvillkor, hälsa och säkerhet, dialog med lokala grupper) samt mänskliga rättigheter …