Rekommendationer

Vilka mojligheter skapar det svenska utbildningssystemet for elever att behalla och utveckla flersprakighet?

Vilka möjligheter skapar det svenska utbildningssystemet för elever att behålla och utveckla flerspråkighet?

Enligt Lgr 11 syftar modersmålsundervisningen till att stärka elevens identitet och ge dem möjlighet att fortsätta vara flerspråkiga. Eleverna ska genom undervisning kunna utöka sina kunskaper kring samhället och kulturen där deras modersmål talas. De ska också lära sig att jämföra språk och kultur.

Hur arbeta med modersmål i förskolan?

Om du har barn med annat modersmål eller ett nationellt minoritetsspråk i gruppen: lär dig några ord på barnets språk eller tecken på teckenspråk, till exempel hälsningsfraser eller andra ord som är viktiga för barnet. Lyssna aktivt på vad barnen kommunicerar och uppmuntra dem att aktivt lyssna på varandra.

Varför är det viktigt med hemspråk?

Syftet med undervisningen är att ge eleven möjlighet att utveckla kunskaper i och om sitt språk. Modersmålet har stor betydelse för barns språk, identitets-, personlighets- och tankeutveckling. Ett välutvecklat modersmål ger bra förutsättningar att lära sig svenska, andra språk och andra ämnen.

Vilka generella styrkor och utmaningar visar eleverna i ett språk?

Eleverna har svårigheter med språket men också attityder i samhället har en stark påverkan på eleverna och deras identiteter. Lärare har en viktig roll för många av dessa elever då relationen mellan lärare och elever är viktig och ofta har en avgörande betydelse för hur eleverna lyckas i sitt skolarbete.

Hur arbetar vi med språket i förskolan?

Lek med orden med hjälp av rim, ramsor, att hitta på egna ord eller andra språklekar. Använd och kombinera flera olika uttrycksformer som kan stötta språkutvecklingen, till exempel bild, rörelse och sång. Kartlägg språkarbetet i förskolan och gör en gemensam plan för hur ni kan utveckla arbetet.

Vad innebär det att ha en språklig medvetenhet?

Språklig medvetenhet innebär att eleverna själva funderar över språket, dess struktur och form och inte enbart innebörden i det som yttras. De kan växla mellan språkets form och innehåll och göra jämförelser däremellan. Eleverna kan också fundera över uttal, ordval eller meningsbyggnad.

Vad är språk och identitet?

Språket är en viktig del av vår identitet. Med hjälp av språket tänker vi på oss själva, talar vi om oss själva och förklarar vi för oss själva och för andra hur vi uppfattar omvärlden. Det är alltså viktigt att språket är adekvat som verktyg för att bygga upp oss själva.

Share this post