Innehållsförteckning
Vilka normer finns det i samhället?
Exempel på några olika normer som beskriver vad som anses vara “normalt” i vårt samhälle:
- Könsnorm/genusnorm: Normer som beskriver vad som “anses” vara kvinnligt och manligt.
- Heteronorm: Normen att vi förväntas definiera oss som antingen kvinna eller man och att vi förväntas bli kära i en person av motsatt kön.
Vad menas med en norm?
Normer är oskrivna regler i samhället som vi har att förhålla oss till. De sätter ramar och är en förutsättning för att vi ska fungera tillsammans. I många fall kan normer vara något positivt, t ex skapa ordning. Ett exempel är att vi står i kö till kassan i mataffären.
Vilka typer av normer finns det?
Det finns normer som är lagstiftade eller ingår i nedskrivna regelverk. Andra normer är helt oskrivna. Normer är knutna till privilegier och maktskillnader. Att passa in på normen belönas ofta på olika sätt t.
Vad är Mansnorm?
Mansnormen innebär att mannen ses som det neutrala, som utgångspunkten, som normen som andra har att anpassa sig efter. Ett exempel på hur mansnormen kan se ut i praktiken är avsaknaden av kvinnor i historieböckerna. Mannen var och är norm – kvinnor tillägg.
Vilka normer har vi i Sverige idag hitta fyra exempel?
I Sverige har vi en kultur med väldigt få ritualer och när det kommer till normer och beteenden är vi formella när det gäller träffar och möten, särskilt när det gäller de första gångerna. Normer i dagens samhälle säger att kvinnor kan krama om varandra när de träffas, men för männen gäller handskakningar.
Hur förändras normer i samhället?
Normer förändras hela tiden, i alla samhällen. Men vad är det som styr vilka normer som förändras och vilka som inte gör det? I varje samhälle finns hela tiden normer som förändras, som exempelvis vilket ansvar man har för sina barn eller föräldrar eller hur man bör klä sig.
Finns det bra normer?
Vissa normer är viktiga och bra för att skapa gemenskap och under- lättar för oss människokr att leva tillsammans: T ex att vi kommer i tid, har kläder på oss bland andra eller står i kö till kassan. Andra normer begränsar oss eller skapar orättvisor eller till och med inskränker på våra mänskliga rättigheter.
Hur ser normen ut för en man?
Maskulinitetsnorm eller machokulturen är den norm som definierar hur en kille förväntas vara. Han ska dominera, prestera, kontrollera – inte visa känslor. Allt som associeras med kvinnlighet är nedvärderat och det finns en rädsla att vara omanlig.